Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας;

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2018

Επιστολή προς Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
esaea@otenet.gr

ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας;



Αγαπητή ΕΣΑμεΑ,

Έχοντας λάβει υπόψη:

Α): Τις απαιτήσεις των Δανειστών για αξιολόγηση της αναπηρίας βάσει του Διεθνούς Συστήματος που βασίζεται στην έννοια της Λειτουργικότητας του αναπήρου (ICF), σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα 97 και 105.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου της ΕΣΑμεΑ, αρ. 1027, 21-07-2017 αναφέρεται: «97 και 105: Στη λίστα των δανειστών επανέρχεται η διφορούμενη και αμφισβητούμενη έννοια της λειτουργικότητας του αναπήρου, σε αντιδιαστολή με τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας περί του αντιθέτου.»

Β): Τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΣΑμεΑ, αρ. 1027, 21-07-2017:
«Η κ. Φωτίου από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι εφαρμογή του ICF δεν συζητείται».

Γ): Τον νέο ορισμό της αναπηρίας, σύμφωνα με τον πρόσφατο Ν. 4488/2017:

Άρθρο 60, ΟΡΙΣΜΟΙ, παρ.1:

1. Ως «Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» νοούνται τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές δυσχέρειες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, ιδίως θεσμικά, περιβαλλοντικά ή εμπόδια κοινωνικής συμπεριφοράς, δύναται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων αυτών στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους.

Δ): Το επίσημo σχεδιάγραμμα για το ICF, μεταφρασμένο (από το βιβλίο της κυρίας Γιώτας Καραγιάννη, Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, σελ.107)



Ε): Την Έννοια της ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ (ICF), σύμφωνα με την Έκθεση που υποβλήθηκε στην Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) υπό την Σιμώνη Συμεωνίδου, Λέκτορα Ενιαίας Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Δεκέμβριο 2012, με τίτλο:
«Θέματα που άπτονται του International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) και της προσαρμογής και υιοθέτησής του στην Κύπρο»):

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Σωματικές λειτουργίες (body functions) είναι οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών λειτουργιών

Σωματικές δομές (body structures) είναι τα ανατομικά μέλη του σώματος, όπως είναι τα όργανα, τα άκρα και τα συστατικά τους.

Δραστηριότητα (activity) είναι η εκτέλεση ενός έργου ή μιας ενέργειας από το άτομο.

Συμμετοχή (participation) είναι η ανάμειξη σε καταστάσεις ζωής.

ΣΤ): Το σημεία που έχουμε επισημάνει στις εικόνες από το άρθρο 215 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις»,







Ζ): Το Έντυπο της ΕΣΑμεΑ «ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ», Τεύχος 3, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006, που εξηγεί με κατανοητό τρόπο τι είναι το ICF.

   Επιθυμώ να σας επιστήσω την προσοχή σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις που έχει η Κυβέρνηση ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας των ΑμεΑ, καθώς από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι διατάξεις που περνάει ταυτίζονται με την απαίτηση των δανειστών περί εισαγωγής της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας.

   Ολοκληρώνοντας, παρακαλώ πολύ την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία να σταθεί σε θέση εγρήγορσης, να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με τον πραγματικό χαρακτήρα των διατάξεων που πάει να μας περάσει, να πρωτοστατήσει για τη διαφύλαξη και την προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων, να ενημερώσει το αναπηρικό κίνημα κι αν χρειαστεί να καλέσει για παναναπηρική κινητοποίηση πανελλαδικώς.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
«Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»


http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

3 σχόλια:

  1. Γειά σας δουλεύω ως εποχικος σε ξενοδοχειο..και παίρνω και το επίδομα για hiv..Πρέπει να το δηλώσω?είναι απαλλασομενο από το φόρο?Τι ακριβώς γίνεται σ'αυτή την περίπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ έχω HIV σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στο αριστερό χέρι έχει γίνει ατροφικο δεν μπορώ να κάνω τίποτα και εθισμένος σε ψυχοδραστικές ουσίες 80% αναπηρία έως το 2020 πρώτη φορά θα πάρω την σύνταξη τα έχω καταθέσει όλα στην Πρόνοια ξέρεις πόσο θα κάνουν να μου βάλουν χρηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν μιλάμε για το επίδομα που δίνει η πρόνοια. ...πληρώνει κάθε δίμηνο. ..

      Διαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/