Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Σημαντικές επισημάνσεις για την εφαρμογή του Νέου Ενιαίου Πίνακα με τα Ποσοστά Αναπηρίας και τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.

Πιο πρόσφατη ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2019

Με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ12α/Φ.29/Γ.Π.7032/142, 13.06.2019 δίνεται λύση στο πρόβλημα που είχαμε αναφέρει (βλέπε στο άρθρο πιο κάτω για το επίδομα νοητικής υστέρησης) σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του Ενιαίου Πίνακα με τα Ποσοστά Αναπηρίας και των διατάξεων.

Ουσιαστικά, με τη νέα υπουργική απόφαση προσαρμόζεται η νομοθεσία στις ενδείξεις του ΕΠΠΑ.


Σε συνέχεια των διαπιστώσεων που προέκυψαν από την ανάγνωση του νέου Ενιαίου Πίνακα με τα Ποσοστά Αναπηρίας έκρινα σκόπιμο να επιστήσω την προσοχή των αρμοδίων για λίγες, όμως πολύ σημαντικές, περιπτώσεις.

   Επειδή δεν έχω τις ειδικές ιατρικές γνώσεις που θα μου έδιναν το δικαίωμα να αμφισβητήσω την επιστημονική κρίση καθηγητών ιατρικής προτείνω το εξής:

 Οι ομάδες των αναπήρων με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες πιστεύουν ότι θίγονται από τα νέα ποσοστά, θα πρέπει να προσφύγουν στους συλλόγους τους, φροντίζοντας όμως να αποκτήσουν παράλληλα ειδική γνώμη από ιατρούς ή και από ιατρικούς συλλόγους, διότι την ιατρική κρίση δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ένας λογιστής ή ένας δικηγόρος, ούτε καν ένας δικαστής.

Εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι σύννομη.
__________________________________________

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2018

Προς:

Υπουργό Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου
ypourgos_erg@yeka.gr

Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κυρία Θεανώ Φωτίου
anypkal@yeka.gr

Υφυπουργό Εργασίας, κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο
gramm_k.asfalisis@yeka.gr

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κύριο Γεώργιο Χουλιαράκη
soe@minfin.gr,
alternate.minister@glk.gr

Υπουργό Επικρατείας,
κύριο Αλέξανδρο Φλαμπουράρη
και στην ομάδα του της Καθημερινότητας
ypep.co@ypep.gr
kathimerinotita@ypep.gr

Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας,
κύριο Δημήτρη Καρέλλα
ggp@yeka.gr
Διεύθυνση Προστασίας ΑμεΑ, τμήμα Α
κύριο Γουλίδη Σταύρο
sgoulidis@yeka.gr

ΕΦΚΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ,
κύριο Διονύση Γαϊτάνη
tm.iatr.ye@efka.gov.gr

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr

Θέμα: Σημαντικές επισημάνσεις για την εφαρμογή του Νέου Ενιαίου Πίνακα με τα Ποσοστά Αναπηρίας και τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.

  Αγαπητοί κύριοι,

 Επιθυμούμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σας λόγω του πιθανού γραφειοκρατικού προβλήματος που μπορεί να προκύψει στην παροχή της προνοιακής οικονομικής ενίσχυσης Βαριάς Νοητικής Υστέρησης, επειδή στην περίπτωση της Νοητικής Υστέρησης (Κεφάλαιο ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΚΕΦ. 11.8 του νέου Ενιαίου Πίνακα με τα Ποσοστά Αναπηρίας , εισέρχεται για πρώτη φορά στην κλίμακα της νοητικής υστέρησης, η βαθμίδα της Σοβαρής Νοητικής Υστέρησης (ΔΝ 20-34), Π.Α.....80% - 84%, ενώ όμως για το Προνοιακό Επίδομα ΒΝΥ προβλέπεται από τις διατάξεις ότι το δικαιούνται τα άτομα με Βαριά Νοητική Υστέρηση, με ποσοστό από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης <30 (Από τον Ενιαίο Πίνακα, για την ΒΝΥ προβλέπεται: ΔΝ <20 και ποσοστό αναπηρίας ≥85%).

   Προκύπτει δηλαδή διαφορά στην περιγραφή μεταξύ του Ενιαίου Πίνακα και της ΚΥΑ Αρ. Πρωτ.: Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531, 10.04.2013, η οποία θέτει τις διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση βαριάς νοητικής υστέρησης, κατά τρόπο τέτοιον που στην περίπτωση που κάποιο ΑμεΑ έχει κριθεί, για παράδειγμα, με ΔΝ <30 και Π.Α. 82%, - αλλά με την περιγραφή «Σοβαρή Νοητική Υστέρηση» - οι υπάλληλοι της Πρόνοιας, επειδή θα χρειάζονται να δουν στην απόφαση αναπηρίας την περιγραφή που απαιτούν οι διατάξεις, δηλαδή τη Βαριά Νοητική Υστέρηση, είναι πιθανό να παραπέμπουν τους πολίτες πίσω στα ΚΕ.Π.Α. για διευκρινήσεις.

   Θα πρέπει λοιπόν οι ενδείξεις του Ενιαίου Πίνακα, με τις διατάξεις να έχουν μια συνάφεια μεταξύ τους προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και το επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος.

   Επίσης, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην περίπτωση της Τετραπάρεσης καθώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί το ποσοστό αναπηρίας που προσδιορίζεται, μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο πίνακα, από το ποσοστό 67-80% στο ≥35%, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι μπορεί πλέον να κρίνεται το άτομο με τετραπάρεση ως μη ανάπηρο (!), αφού η αναπηρία, κατά την ασφαλιστική της έννοια, ξεκινάει από το ποσοστό του 50% (μερικώς ανάπηρος).

   Ολοκληρώνοντας, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι, όταν οι αποφάσεις αναπηρίας των ΚΕ.Π.Α. δεν αναφέρουν τα ονόματα και τις ιδιότητες των ιατρών που εξετάζουν τα άτομα με αναπηρία, εν αντιθέσει όμως με τις αποφάσεις της ΑΣΥΕ και των υπόλοιπων υγειονομικών επιτροπών των σωμάτων ασφαλείας, το σύστημα μοιάζει να παραπέμπει σε έλλειψη διαφάνειας και σε άνιση μεταχείριση.

   Γι’ αυτό τον λόγο εκτιμούμε ότι χρειάζεται να διευκρινιστεί ένας τρόπος εύκολης πρόσβασης των πολιτών στο διοικητικό έγγραφο της γνωμάτευσης που υπογράφουν οι ιατροί που είναι μέλη της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕ.Π.Α.

  Παρακαλούμε για μια ενημέρωση, ως προς τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Άμεσα ενδιαφερόμενος πολίτης,
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
«Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»


http://logistis-amea.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ Πείτε μου παρακαλώ που μπορώ να σας συναντήσω Δώστε μου παρακαλώ ένα αριθ. επικοινωνίας Δεν θέλω να γράφω εδώ για ευνόητους λόγους Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/