Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό


Ετσι πρέπει να είναι τα Πανεπιστήμια για τα παιδιά μας, άκαπνα και πολιτισμένα, μεριμνώντας για την Παιδεία αυτή που θα συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας των φοιτητών.

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2017

Προς: Υπουργούς Παιδείας και Υγείας,
αξιότιμους κυρίους Κώστα Γαβρόγλου και Ανδρέα Ξανθό

Προς: Κάθε Πρύτανη και αναπληρωτή Πρύτανη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, καθώς και των Προέδρων Δ.Σ. ως αναφέρονται στον επισυναπτόμενο κατάλογο, καθώς και στον αξιότιμο Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. στο οποίο έχω την τιμή να φοιτώ.

Θέμα: Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό

Αξιότιμοι κύριοι,  
 
 
Από τον Αύγουστο του 2015, το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, το Reno, έχει ενώσει σχεδόν 1.200 άλλα κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε μια κοινή προσπάθεια για να γίνουν πανεπιστήμια χωρίς καπνό.


Η πρωτοβουλία τους αυτή τους ώθησε στο να δεσμευτούν υπέρ της βελτίωσης της υγείας των σπουδαστών, των διδασκόντων, του προσωπικού και της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς καπνό.


  Όπως ήδη γνωρίζετε, σχεδόν σε κάθε ελληνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, λίγο ή πολύ, παραβιάζεται η νομοθεσία περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε εντός των διαδρόμων, είτε στους χώρους των φοιτητικών παρατάξεων, είτε στα κυλικεία, είτε στα μπαλκόνια που μπορεί να υπάρχουν έξω από τα παράθυρα των εκπαιδευτικών αιθουσών ή έξω από τις πόρτες των αμφιθεάτρων κτλ.



  Επειδή οφείλουμε να προστατεύουμε τη Δημόσια Υγεία κι επειδή ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πρόβλημα υγείας μπορεί να έχει κάθε πολίτης που εισέρχεται σε δημόσιο κλειστό χώρο, όπως π.χ. υπάρχουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα αναπνευστικά, κτλ., οφείλουμε να διδάξουμε στους νέους ανθρώπους όχι μόνο τον σεβασμό στους συμπολίτες τους και στη Δημόσια Υγεία, με το να περνάνε έξω να καπνίσουν, αλλά οφείλουμε κυρίως να τους διδάξουμε τις βλαπτικές συνέπειες του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος, διότι, ταπεινή μου άποψη είναι ότι ο βασικότερος λόγος του καπνίσματος είναι η έλλειψη γνώσεων και η κακή ψυχολογία, δύο πράγματα δηλαδή που δεν πρέπει να έχουν ύπαρξη μέσα σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα.



  Η διακήρυξη κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος στο να κάνει άκαπνο τον χώρο του, αλλά και η συνένωση όλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μια πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας γίνεται πλέον επιτακτική.



  Ως φοιτητής και ως ενεργός πολίτης σας προσκαλώ με τούτη την πρόταση, - να μιμηθούν δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, - την οποία ευελπιστώ να αγκαλιάσετε θερμά, προκειμένου κάθε πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να αντικατοπτρίζει τις βασισμένες στην υγεία αρχές ενός σύγχρονου ιδρύματος.

   Εύχομαι η πρωτοβουλία αυτή να ξεκινήσει τουλάχιστον από τις ιατρικές σχολές του κράτους, οι οποίες θα πρωτοστατήσουν για τη συνένωση σε μια άκαπνη πανεπιστημιακή κοινότητα και να περιλαμβάνει προσπάθειες ιατρικής, συμπεριφορικής και κοινωνικής έρευνας με στόχο τη βελτίωση της ζωής και την υγεία των ατόμων σε όλη την κοινότητα, το κράτος μας και τον κόσμο.

Με άπειρη εκτίμηση,
   Ανδρέας Μπαρδάκης,

   Πρωτοετής Φοιτητής Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και δημιουργός της Διαδικτυακής Κοινότητας υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».



http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

2 σχόλια:

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/