Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Κάρτα Αναπηρίας ή Κάρτα ΑμεΑ


Πιο πρόσφατη ενημέρωση: 5 Μαΐου 2018.  Η κυρία Μαρία Χοϊμπού, ως βασικός μας συνεργάτης, έλαβε απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας που επιβεβαιώνει ότι η απόδειξη της αναπηρίας πλέον γίνεται από τις αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών.

Η απάντηση



 29.07.2017, ΑΡΘΡΟ

Όταν οι Υπηρεσίες Δημοσίου απαιτούν μια ανύπαρκτη Κάρτα Αναπηρίας από τους πολίτες με αναπηρίες, τότε, εκτός κι αν είναι κάτοικοι Λάρισας, θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν.



29 Ιουλίου 2017,

Προς:
 - Υπουργό Επικρατείας,
αξιότιμο κύριο,  Αλέξανδρο Φλαμπουράρη
και την ομάδα της Καθημερινότητας

-
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
αξιότιμο κύριο, Πάνο Σκουρλέτη
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ & ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

- Αναπληρώτρια  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
αξιότιμη κυρία, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

- Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας
αξιότιμο κύριο,  Δημήτρη Καρέλλα

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)

  Παρακαλούμε, στην  περίπτωση αναρμοδιότητας, όπως παραπέμψετε το παρόν αίτημα στην αρμόδια να το ικανοποιήσει υπηρεσία.

Θέμα: «Κάρτα Αναπηρίας ή Κάρτα ΑμεΑ που απαιτούν μερικές υπηρεσίες του Δημοσίου για να παραχωρήσουν προτεραιότητα στην αναμονή του κοινού»

   Αξιότιμοι κύριοι,
 όπως ήδη γνωρίζετε , σύμφωνα με τον ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΕΚΔΟΣΗ 2007, από το
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, στο κεφάλαιο 1.12 Άλλες Νομοθετικές Ρυθμίσεις για τα ΑμεΑ, σελίδα 62, αναφέρεται η Θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας.
 
Παραθέτουμε το απόσπασμα από τον Οδηγό:
«Επίσης, με τον νόμο 2430/1996, έχει θεσπιστεί ο θεσμός της Κάρτας Αναπηρίας. Στο πλαίσιο του θεσμού αυτού, προβλέπεται η χορήγηση κάρτας αναπηρίας, υποχρεωτικά, σε όλα τα ΑμεΑ που έχουν αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω. Η κάρτα αναπηρίας χρησιμεύει ως αποδεικτικό της αναπηρίας και χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση/ πιστοποιητικό των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Επιτροπών Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΠΑΠΑ-ΔΕΠΑ) που λειτουργούν σε όλα τα νομαρχιακά και περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα του Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με το Π.Δ. 210/1998. 55 Η Κάρτα Αναπηρίας μέχρι σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά μόνο στη Ν.Α. Λάρισας.

55 Π.Δ. 210/1998 «Καθορισμός κατά ενιαίο τρόπο της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας για τη χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας». ΦΕΚ 169/Α/15-7-1998.»

  Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή για τη συγκεκριμένη Κάρτα Αναπηρίας ή Κάρτα ΑμεΑ δεν συνεχίστηκε πέραν της πιλοτικής εφαρμογής στη Ν.Α. Λάρισας και βεβαίως δεν πρόκειται για το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ, ούτε για το Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ, αλλά ούτε και για την Κάρτα Αναπηρίας Νεφροπαθούς.

  Επειδή, έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες Δημόσιες Υπηρεσίες, σε Ο.Τ.Α. και σε Ν.Π.Δ.Δ., είτε υπάρχουν πινακίδες, όπως αυτή που σας επισυνάπτουμε, από παράρτημα του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), είτε οι υπάλληλοι των υπηρεσιών απαιτούν «Κάρτα ΑμεΑ» χωρίς να κάνουν αποδεκτές τις αποφάσεις κρίσης αναπηρίας των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, επιθυμούμε όπως ενημερώσετε, χωρίς καθυστέρηση, τις υπηρεσίες που υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας:

 
Να αποδέχονται κάθε απόφαση/γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που πιστοποιεί αναπηρία από 67% και άνω, όπως να αποδέχονται κάθε είδους Δελτίο που πιστοποιεί αναπηρία (από 67% και άνω, όπως είναι το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ και το Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ, καθώς επίσης να γίνει μία πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο με αναπηρία θα μπορεί να επικαλείται την προτεραιότητα στην αναμονή που του δίνει η αναπηρία του, χωρίς όμως να χρειάζεται να τη «διατυμπανίζει» μπροστά στο κοινό.

Δηλαδή, θα πρέπει να προβλεφθεί μια διακριτική διαδικασία, για λόγους προστασίας της αξιοπρέπειας και της ψυχικής ευαισθησίας του ατόμου.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Άμεσα ενδιαφερόμενος πολίτης, καθώς επίσης, δημιουργός και διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Κοινοποίηση, προς:
ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

2 σχόλια:

  1. Αυτο το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί και σε άλλες πόλις της χώρας και όχι μόνο στην Λάρισα. Έχω 67% εδώ και τέσσερα χρόνια, (επιληψία), Δεν είδα ποτέ καμία κάρτα ούτε γνώριζα μέχρι σήμερα τίποτα. Στην Αθήνα δεν την δικαιούμαστε; Και αν ναι, πως την αποκτάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/