Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τα Προνοιακά Επιδόματα ως φορολογητέα εισοδήματα! Η απάντηση από την ΑΑΔΕ.

  Ορθή αναγραφή των προνοιακών επιδομάτων στη φορολογική δήλωση. Η απάντηση ήρθε, έστω και καθυστερημένα, αλλά δεν είναι θετική...

 
  Σχετικά με τις αναπάντητες ερωτήσεις που είχαμε υποβάλει στις 08/03/2017 και στις 12/03/2017, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και στους υπουργούς, αναγκαστήκαμε να πιέσουμε τον Συνήγορο του Πολίτη να στείλει και δεύτερη επιστολή, μετά τον ειδικό σχολιασμό που του είχαμε υποβάλει, διότι η προηγούμενη απάντηση δεν μας είχε καλύψει.
 
  Εν ολίγοις, πρόκειται για μια υπόθεση που μας απασχολεί από τον Απρίλιο του 2016, για την οποία έχουμε υποβάλει αναφορές, έχουμε αναρτήσει άρθρα, έχουμε κάνει δημοσιεύσεις κι ελπίζουμε να έχει γίνει ευρέως γνωστή ως: Μη σύννομη "εισοδηματικοποίηση" των κοινωνικών βοηθημάτων που καταβάλλονται σε ΑμεΑ (από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).

  Έτσι, τελικά, χάρη στη μεσολάβηση από τον ΣτΠ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε απάντηση, η οποία θεωρούμε ότι πέφτει σε αντίφαση αφού από τη μία εξηγεί ότι στον κωδικό 781-782 δηλώνονται τα ποσά που δεν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος, ενώ από την άλλη δηλώνει ότι τα προνοιακά επιδόματα είναι συναφή με το εξωιδρυματικό επίδομα και πρέπει να δηλώνονται στους κωδικούς 659-660 ή στους 619-620 αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.
 
  Η ΑΑΔΕ, δηλαδή, επιμένει ότι τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε ΑμεΑ πρέπει να δηλώνονται στους κωδικούς που προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημά μας, έχοντας ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να επιβάλλεται Εισφορά Αλληλεγγύης και να χάνονται πολλές κοινωνικές παροχές και φορο-ελαφρύνσεις λόγω υπέρβασης του εισοδηματικού κριτηρίου που προβλέπεται σ΄αυτές τις παροχές.

Δημοσιεύουμε εδώ την απάντηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:
Φορολογική αντιμετώπιση προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία


Ο Συνήγορος του Πολίτη, επειδή φαίνεται να έχει αντιληφθεί την πραγματική φύση των προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ, θα επανέλθει στο θέμα και πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσει να αποκατασταθεί το πρόβλημα.  Επειδή, όμως, ο ΣτΠ δεν έχει την εξουσία να εξαναγκάσει τη Δημόσια Διοίκηση να αλλάξει τις ερμηνείες που δίνει, παρά μόνο να κάνει προτάσεις ή να εκδίδει νομικό πόρισμα, ευελπιστούμε στις νομικές ενέργειες που θα μπορούσε να πράξει ένας πολίτης ή ένας σύλλογος, διότι σ' ένα δικαστήριο η φύση των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε ΑμεΑ θα αντιμετωπιζόταν αντικειμενικά από οποιονδήποτε δικαστή.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

1 σχόλιο:

  1. Είμαι εργαζόμενος νεφροπαθής αιμοκαθαιρόμενος και παίρνω από την Περιφέρεια (όχι από το Δήμο) επίδομα σίτισης και επίδομα ταξί. Λόγω μιας ιδιότητάς μου στην εργασία μου (μέλος Επιτροπής Διαγωνισμών σε Δήμο), υποχρεούμαι σε υποβολή ΔΠΚ (Πόθεν Έσχες). Πρέπει να δηλώσω και τα επιδόματα στο "Πόθεν Έσχες"; Αν ναι, πρέπει να πάρω κάτι σαν βεβαίωση αποδοχών από την Περιφέρεια και να το δηλώσω με συμπληρωματική φορολογική δήλωση; Σε τέτοια περίπτωση, ισχύουν ακριβώς τα ίδια όπως και με όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα από το Δήμο; Το σχόλιο (ερώτηση) το γράφω από την εργασία μου, όπου δεν επιτρέπεται (είναι "κλειδωμένη" η πρόσβαση στο facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/