Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Απουσία της ισόβιας αναπηρίας από τις προσλήψεις των ΑμεΑ στο Δημόσιο; (!)


Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΣΕΠ, με ΑμεΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Όμως, από ατυχή παράλειψη διάταξης, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει καταστρατήγηση των προσλήψεων, καθώς θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πιστοποιούνται προσωρινές αναπηρίες ελαχίστου χρονικού διαστήματος έξι μηνών (το νόμιμο ελάχιστο), οι οποίες θα επιτρέπουν, στη χρονική εκείνη στιγμή των αιτήσεων, τη μόνιμη είσοδο στο Δημόσιο ατόμων που δεν είναι πραγματικά ανάπηρα.


Τελευταία ενημέρωση 10/04/2017, λάβαμε την απάντηση.

Αθήνα 04/04/2017

Προς:
-Αξιότιμη υπουργό ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ,
κυρία ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

-ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

-Γενικό Διευθυντή, κ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΙΩΑΝΝΗ

-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Διευθυντή, κυρία ΡΟΥΦΟΥ ΕΛΕΝΗ

-ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Τμηματάρχη, κυρία ΓΑΛΑΝΗ ΣΟΦΙΑ

-Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
Υπόψιν προέδρου, κ. Ι. Βαρδακαστάνη

ΘΕΜΑ: Απουσία της ισόβιας αναπηρίας από τις προσλήψεις των ΑμεΑ στο Δημόσιο; (!)
Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής σας στέλνουμε το παρόν:

Αξιότιμοι κύριοι,
η πρώτη Προκύρηξη του ΑΣΕΠ, υπ' αρ. 4Κ/2017, ΦΕΚ ΑΣΕΠ. αρ.13, 31/03/2017, στην οποία περιλαμβάνεται η ειδική κατηγορία των ατόμων με αναπηρία είναι πλέον γεγονός.

  Με λύπη μας, όμως, διαπιστώνουμε ότι το στοιχείο της ισόβιας (χρόνιας) αναπηρίας απουσιάζει από τις προϋποθέσεις για πρόσληψη στο δημόσιο.
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν λήφθηκε υπόψη εκείνο το σημείο των διατάξεων (δείτε αναλυτικά στην προηγούμενη επιστολή) που ορίζει ως βασική προϋπόθεση τη χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη (στα άτομα με ειδικές ανάγκες), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

  Σας ξαναστέλνουμε την αρχική επιστολή, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον Συνήγορο του Πολίτη για λόγους επιφύλαξης, καθώς δεν μας έχετε απαντήσει ακόμα, ως οφείλετε, κι επιθυμώ να σας επιστήσω εκ νέου την προσοχή διότι αν οι προκυρήξεις του ΑΣΕΠ εξακολουθήσουν να παραμείνουν ως έχει, δηλαδή με την αποδοχή πιστοποιητικών (αποφάσεων) αναπηρίας που αρκεί να είναι μόνο σε ισχύ, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει καταστρατήγηση των προσλήψεων, καθώς θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πιστοποιούνται προσωρινές αναπηρίες ελαχίστου χρονικού διαστήματος έξι μηνών (το νόμιμο ελάχιστο), οι οποίες θα επιτρέπουν, στη χρονική εκείνη στιγμή των αιτήσεων, τη μόνιμη είσοδο στο Δημόσιο ατόμων που δεν είναι πραγματικά ανάπηρα.

  Επίσης, επιθυμώ να σας επιστήσω πολύ σοβαρά την προσοχή καθώς θα δημιουργηθούν μεγάλης εκτάσεως γραφειοκρατικά προβλήματα και χρονοκαθυστερήσεις στις προσλήψεις των ατόμων με μόνιμες αναπηρίες, αυτά που πραγματικά δικαιούνται να προσληφθούν ως τακτικοί μόνιμοι υπάλληλοι στο Δημόσιο.

Τέλος, επιθυμώ να με ενημερώσετε οπωσδήποτε με έγγραφο ή ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας.

Η Υπουργική Απόφαση ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.1/570/οικ.3824

Η Προκύρηξη του ΑΣΕΠ, 
υπ' αρ. 4Κ/2017


Μετά τιμής,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
«Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

 
http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

4 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΑ ΠΑΣΗ ΦΥΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΑΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς, που ξέρετε τι σας γίνεται, θα έπρεπε να ξέρατε τουλάχιστον ότι ο ν.2643/98 (για μόνιμη πρόσληψη στο Δημόσιο) προστατεύει τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον , που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης, εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

      Διαγραφή
  2. ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ 50% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ. ΠΧ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 67% ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ 13ο ΜΗΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΙΑΣΙΜΟΣ? ΤΟ ΑΝΑΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΑΝ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΛΑΤΟΙ ΝΙΠΤΟΥΝ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥΣ....ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΠΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΝΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΕΙΣ ΟΣΑ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Μπαρδάκη το Υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή και όσο αφορά τα κοινωνικά κριτήρια μοριοδοτεί μόνο το 67% και άνω μόνιμης αναπηρίας σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του ΚΕΠΑ υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. ο νόμος για προσλήψεις στο δημόσιο απο όσο γνωρίζω προβλέπει ποσοστό αναπηρίας για τον ίδιο τον υποψήφιο
    τουλάχιστον 50% και δεν λέει <> αναπηρία,έχει αλλάξει κάτι και δεν το γνωρίζω;Είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός με Σκλήρυνση κατά πλάκας και μου μειώσανε το ποσοστό απο 67% σε 50% και όπως και να έχει τα ΚΕΠΑ σε χρόνια πάθηση και μη αναστρέψιμη όπως η περίπτωση μου δεν γραφει μόνιμη, αλλά κάθε δύο χρόνια περνάω επιτροπή.Ευχαριστώ πολύ,Κυριαζής Νικόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/