Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η κρατική Λερναία Ύδρα

Τα προβλήματα που δημιουργούνται με το κράτος είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, αφού μόλις λύσεις ένα πρόβλημα το κράτος δημιουργεί πολλαπλάσια...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μόλις μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την αίτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επειδή το σύστημα εσφαλμένα θεωρεί ότι τα ποσά από προνοιακό επίδομα αναπηρίας που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς 781-2 αποτελούν ...επενδύσεις!

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν πρόβλημα όλοι όσοι έχουν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις τα παραπάνω ποσά, από προνοιακά επιδόματα, στους κωδικούς 617-8 & 619-20, για τον λόγο ότι το σύστημα θα τα εμφανίσει ως εισοδήματα (ενώ όμως τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε ΑμεΑ δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, σύμφωνα με τις προηγούμενες πάγιες θέσεις του υπουργείου οικονομικών).*

* Το θέμα με την εσφαλμένη αναγραφή των προνοιακών επιδομάτων το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα (δείτε προηγούμενα άρθρα μας) και βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς το έχει αναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό...





Τουλάχιστον δύο λάθη σε εγκυκλίους του ΙΚΑ!

 

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. πρωτ.: Π51/22/ 2016 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Στον ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΜΕΑ για τα οποία απαιτείται πιστοποίηση ποσοστού αναπηρίας αναφέρεται το εξής λάθος:

Περίπτωση 5]: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΩΦΩΣΗΣ - ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
[Κ.Υ.Α. αρ.Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10803/527/2013 (ΦΕΚ 965 Β')]
β) άτομα με κώφωση - βαρηκοΐα, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, από 19 - 25 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση - βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη.


Πρέπει να γίνει διόρθωση, καθώς η διάταξη ορίζει τις ηλικίες 19-65 ετών.
 

Εγκύκλιος 23/2016, αρ. πρωτ. Σ40/66, 12/7/2016.
Στην τελευταία σελίδα της εγκυκλίου περιλαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση προς το ΙΚΑ, όπου αναφέρεται:
«
ΙΙ. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, εάν δεν δικαιωθώ σύνταξης από τους προηγούμενους του τελευταίου ασφαλιστικούς οργανισμούς, τότε εφόσον ο τελευταίος φορέας είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μου χορηγήσει σύνταξη: α) εάν έχω πραγματοποιήσει στην ασφάλισή του 1000 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε, από τις οποίες 300 την τελευταία 5ετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη ή τη διακοπή της απασχόλησης, για περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και 300 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε για περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ή αναπηρίας, και β) εάν συμπληρώνω με το συνολικό χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.»

Πρέπει όμως να ενημερώσουμε το ΙΚΑ πως τα παραπάνω δεν αποτελούν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση με  διαδοχική ασφάλιση, αλλά τις προϋποθέσεις που καθιστούν αρμόδιο τον τελευταίο ασφαλιστικό οργανισμό για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης.

(Καλά θα' ταν αν θα μπορούσαν τα ΑμεΑ να βγαίνουν σε σύνταξη με 300 ένσημα, αλλά πού τέτοια τύχη... ή καλύτερα να λέμε μέριμνα).


Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για πολίτες που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΚΕ.Π.Α μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ.
Σε αρκετούς χρήστες που συνδέονται με τον κωδικό τους παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
Αφού συνδεθούν κανονικά προχωρούν στο να επιλέξουν διαχείριση αιτήματος ΚΕ.Π.Α. και τότε διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι το σύστημα δεν ανταποκρίνεται.


Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω ότι στις 24 Οκτωβρίου 2016, ο κ. Πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών,  στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει  τη δυνατότητα εξαίρεσης του εξωιδρυματικού επιδόματος από την εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω δέσμευσης ήταν να δούμε μια ακόμα εγκύκλιο, την υπ' αρ. 

Φ. 10070/50569/ 1937/ 2016, από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία ερμήνευσε τις διατάξεις διαφορετικά σε σχέση με την αρχική εγκύκλιο Φ.10070/οικ.23637/977/8-8-2016 κι έτσι οι δικαιούχοι συντάξεως και εξωϊδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύει, δεν υπόκεινται σε κράτηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί του καταβαλλόμενου εξωϊδρυματικού επιδόματος μηνός Δεκεμβρίου κι εφεξής.

 Ο προβληματισμός μας όμως έγκειται στο ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις διατάξεις, παρά μόνο στην ερμηνεία αυτών, πράγμα που θα μπορούσε να αντιστραφεί εύκολα στο μέλλον με το να επαναφερθεί η αρχική ερμηνεία, αφού δεν αναφέρεται πουθενά ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, παρά μόνο αναφέρεται η δεύτερη εγκύκλιος ως συνέχεια της αρχικής.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι εγκύκλιοι δεν νομοθετούν καθώς δεν αποτελούν πηγή δικαίου.




Επίλογος:
Για όλους τους παραπάνω λόγους κι επειδή αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χρόνου, θα παρακαλέσω τους αναγνώστες να προωθήσουν αυτό το άρθρο στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο E-mail: esaea@otenet.gr , καθώς επίσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οπουδήποτε αλλού.

Θα παρακαλέσω επίσης τους φίλους δημοσιογράφους, αν θελήσουν να κάνουν σχετικό δημοσίευμα, να μνημονεύσουν την αρχική πηγή της καταγγελίας μας.


Εύχομαι καλή χρονιά για το 2017, με υγεία, ειρήνη κι ευημερία για όλον τον κόσμο!

http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/