Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ 2015


Αγαπητοί φίλοι, οι εκκαθαρίσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2015* μόλις ξεκίνησαν. Είναι σε πέντε δόσεις. Καλό κουράγιο δηλαδή!

* (Το 2014 είχαμε αναρτήσει άρθρο με θέμα: )

Παρακάτω παραθέτουμε πίνακα με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά (πρέπει δηλαδή να πληρούνται όλες μαζί) για να δικαιούστε είτε την έκπτωση του 50% είτε την έκπτωση του 100% (πλήρης απαλλαγή).

Για εσάς, τα ΑμεΑ:
Την αναπηρία θα πρέπει να την εχει ο σύζυγος, ή η σύζυγος, ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.




Η αναπηρία λαμβάνεται υπόψη από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α.

Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη είναι αυτά του πίνακα 4 και του πίνακα 6, ή και των τεκμηρίων, αν έχουν εφαρμοστεί.
Τα μόνα που δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την αναπηρία, είναι τα προνοιακά επιδόματα και γενικά τα ποσά που δηλώθηκαν στους κωδικούς 781-782, επειδή δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος.

Σε περίπτωση που, ενώ έχετε αναπηρία από 80% και άνω, καθώς και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και δεν σας έχει εφαρμοστεί έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) τότε πρέπει να πάτε στον  προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που υπάγεστε με το δικαιολογητικό αναπηρίας (απόφαση από ΚΕ.Π.Α, Α.Σ.Υ.Ε και των άλλων υγειονομικών επιτροπών των σωμάτων ασφαλείας, ή απόφαση από τις πρώην νομαρχίες που να είναι ακόμα σε ισχύ, ή βεβαίωση από τον ασφαλιστικό σας φορέα, ή απόφαση συνταξιοδότησης) για να του ζητήσετε (υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση) να σας χορηγήσει τη δικαιούμενη απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι παραπάνω γνωματεύσεις θα πρέπει να περιγράφουν ποσοστό (τουλάχιστον 80%)  και διάρκεια αναπηρίας σε ισχύ, για να μπορέσετε να υποβάλλετε αίτηση για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Λογικά, η διάρκειά τους θα πρέπει να καλύπτει το φορολογικό (ημερολογιακό) έτος 2014 εφόσον και οι άλλες προϋποθέσεις που λαμβάνονται υπόψη αφορούν το ίδιο έτος.
Ας ελπίσουμε να μην μπερδευτούν οι προϊστάμενοι στις Δ.Ο.Υ.
Σ' αυτήν την περίπτωση, βέβαια, εσείς θα επικαλεστείτε το σημείο αυτό που λέει:
«Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).»
(ΠΟΛ.1212/2015)


Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά στην παράγραφο 8 της ΠΟΛ.1088/2015.

Πηγές:

 Ο φίλος σας,
Ανδρέας Μπαρδάκης
http://logistis-amea.blogspot.gr/ http://logistisamea.blogspot.gr/
© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg 9 Ιανουαρίου 2016
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Όσοι μπορείτε μπείτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε σε ομαδικές συζητήσεις διότι δεν προλαβαίνω τον ρυθμό των ερωτήσεων και χρειάζεται να μετατραπεί σε συλλογική αυτή η δράση που έχω ξεκινήσει.

https://www.facebook.com/groups/1240016732679704/


Twitter

Facebook

 

25 σχόλια:

  1. Κύριε Μπαρδάκη καλημέρα σας. Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να με πληροφορήσετε εάν γνωρίζετε το εξής. Ο συζυγός μου έχει αναπηρία άνω του 80% από επιτροπή ΚΕΠΑ καθώς και από την επιτροπή ΑΣΣΥΕ. Το Λογιστήριο του κράτους προσάρμοσε προ μηνών την συνταξή του μετά από αίτηση μας (είναι απόστρατος αξιωματικός). Δικαιούται κάποιο άλλο επίδομα και από πού. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν με βοηθούσατε διότι δεν έχω καταφέρει να ενημερωθώ σχετικά. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αναφέρεστε σε βαριά κινητική αναπηρία που να αφορά και τα δύο κάτω άκρα τότε δείτε μήπως και δικαιούστε το επίδομα κίνησης από την Πρόνοια.

      Διαγραφή
  2. κυριε Μπαραδακη καλημερα!ειμαι μητερα διαζευγμενη με παιδι 9 ετων (αναπηρια αυτισμος 87%)και με παιδι 4 ετων.ανεργη με εισοδημα κατω των 9000 .εχω σπιτι 80ΤΜ και σπιτι 27τμ στο ονομα μου.το μονο εισοδημα ειναι το προνοιακο και το ενοικιο της γκαρσονιερας.τι γινετε στην περιπτωση μου με τον ενφια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά δικαιούστε πλήρη απαλλαγή, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 100%.

      Διαγραφή
  3. Ανδρέα τι κάνεις?Καλημέρα μπράβο για την καλή δουλειά...είμαι ο Άγγελος ελπίζω να με θυμάσαι από το 2ο Λύκειο Κάνιγγος....Εγώ και η γυναίκα μου πέρυσι δεν δούλευε κανένας μας ο εισόδημα έχουμε μία γκαρσονιέρα δικιά μας....έχουμε και ένα ανήλικο τέκνο θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και αν ναι πόσο;; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγγελε, καλησπέρα! Βεβαίως και σε θυμάμαι.
      Δυστυχώς, προβλέπεται ΕΝΦΙΑ και για σένα, με 50% έκπτωση, αλλά δεν μπορώ να σου πω το ποσό. Θα πρέπει να συνδεθείς στον λογαριασμο σου στο taxisnet για να δεις την εκκαθάριση.

      Διαγραφή
  4. κ. Μπαρδάκη τα 150 τ.μ. αφορούν τα κτίσματα ή θα ληφθούν υπόψη και 23 στρέμματα χωράφι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειμαι Κωφη και εχω 80% ποσοστο αναπηριας, εχω εισοδημα 8.600€ και το σπιτι μου 53,90τμ και βοηθητικοι χωροι 11,35, αξια ακινητου 31.140,65€
    Πληρωνω 198€???? Δεν εχω δικαιωμα να απαλληγω απο ενφια???? εαν ναι, πως διαδικασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να πάτε να βρείτε τον προϊστάμενο στη ΔΟΥ που ανήκετε, να του προσκομίσετε το κατάλληλο δικαιολογητικό αναπηρίας και να αιτηθείτε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα,ο πατέρας μου πάσχει απο σπαστική ημιπληγία μετά απο εγκεφαλικό επεισόδιο.είναι 68 χρονών συνταξιούχος του ΟΓΑ.Αξίζει να κανει τα χαρτιά στο ΚΕΠΑ για κάποιο επίδομα ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!
      Εφόσον είναι άμεσα ασφαλισμένος δεν δικαιούται επίδομα για την ημιπληγία του.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας κύριε Μπαρδάκη. Η σύζυγος μου έχει αναπηρία 84% και το οικογενειακό μας εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ (ούτε το πραγματικό, ούτε το τεκμαρτό).
    Έχουμε στην κυριότητα μας ένα σπίτι 65 τ.μ. με 50% ποσοστό συνιδιοκτησίας. Δικαιούμαστε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!

      Απ΄ ό,τι μου λέτε, ναι. Δικαιούστε τη μείωση του 100%.

      Διαγραφή
  8. Καλημερα σας.
    απο λαθος της λογιστριας δεν σημειωθηκε στην παραγραφο 17 ο κωδικος (913) στην 2 σελιδα της δηλωσης μου,(αναπηρια 84%)Στην συνεχεια πηρα τηλ. στην Ε! εφορια της θεσσαλονικης οπου ανηκω και μου ειπαν να κανω τροποποιητικη αλλα θα ειχε προστιμο 102 ευρω.Αφου την εκανα την εκτυπωσα και την πηγα στην εν λογω εφορια .Εκει ο προισταμενος στο εισοδημα μου ειπε οτι δεν αλλαζει τιποτα και θα πληρωσω και το προστιμο και τον ΕΝΦΙΑ απο τον οποιο εχω απαλαγη βαση εισοδηματος, τμ,και αναπηριας γιατι δεχοντουσαν τροποποιτικες μεχρι τις 9/11 !!Οποιαδηποτε βοηθεια δεκτη.Θεωρω οτι ειναι τουλαχιστον παραλογο ας μου ελεγαν απο την αρχη οτι δεν θα αλλαξει τιποτα να μην ειχα το προστιμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι, ότι έτσι είναι, δυστυχώς!
      «Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.» ΠΟΛ.1212/2015

      Δεν ξέρω όμως αν το υπουργείο σκοπεύει να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν τροποποιητικές μετά την 9/10/2015.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστω πολυ.Ελπιζω να γινει κατι γιατι ειναι μεγαλη αδικια, οχι μονο για εμενα αλλα ειναι και αλλοι με το ιδιο προβλημα απο οτι μου ειπαν στην εφορια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 2. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία στην ΠΟΛ.1163/23.7.2015 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.1. Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1, με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. 2. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία κοινοποιείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4174/2013, όπως ισχύει, και αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.gsis.gr). 3. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 7 και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

    Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21575
    © Taxheaven

    Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21927
    © Taxheaven

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ. Μπαρδακη στη δικη μου περιπτωση ενω ειχα αποφαση με 80% αναπηρια απο το κεπα μεχρι τον Νοεμβριο 2014, εκδοθηκε και καινουργια αποφαση η οποια ξεκινουσε τον Ιουλιο 2014 (λογω αιτησης συνταξης αναπηριας) με μειωμενο ποσοστο 67% οποτε στην εφορια δεν μου μειωσαν το φορο και μου υπολογισαν κανονικα τον ΕΝΦΙΑ. Ο εφοριακος μου ειπε οτι εφοσον εχει εκδοθει νεα αποφαση δε γινεται τιποτα, υπαρχει κατι που μπορω να κανω?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το υπουργείο υπάρχει μια ανεπίσημα ελαστική τακτική απέναντι στα ΑμεΑ: Η απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας να καταλαμβάνει τουλάχιστον έξι μήνες του έτους και να λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη σε περίπτωση όπου υπάρχουν δύο αποφάσεις μέσα στο έτος. Φαίνεται όμως ότι δικός σας έφορος επιθυμεί να το αντιμετωπίσει διαφορετικά και ως προς αυτό δεν προβλέπεται κάποια διάταξη που να τον υποχρεώνει να ενεργήσει αλλιώς. Λυπάμαι. Ισως μόνο αν μπορούσατε να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  13. Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας. Ο εφορος μου ζητησε να παω απο την εφορια και εκτιμησε οτι ειμαι πολυ καλα στην υγεια μου , προφανως γι αυτο ελαβε υποψη του το χαμηλοτερο...λυπαμαι αλλα οι ανθρωποι με αναπηριες εχουν και αξιοπρεπεια καποτε θα πρεπει οι ελληνες να το καταλαβουν αυτο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eχω μηδενικο εισοδημα απο το ετος 2014 και η συζυγος μου ειναι ανεργη απο το 2012 ε[ισεις εχω ανηλικο τεκνο πως μπορω να απαλαγω απο τον ΕΝΦΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΙΝΑΙ 93 + 1/2 ΤΩΝ 75 Τ.Μ. +1/2 ΤΩΝ 80 Τ.Μ. ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Μπαρδακη καλησπέρα σας
    Είμαι άνεργη μητέρα και έχω παιδί με αναπηρία 95%.
    θα ήθελα να ρωτήσω αν δικαιούμαι κάποιο επίδομα.
    εάν έχω μείωση η απαλλαγή από τον ενφια. Τα ακίνητα που έχω στο όνομα μου περνούν για πολύ λίγο το όριο των 150 τετραγωνικών.
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να πάρω σύνταξη σε δεκαπέντε έτη εργασίας.
    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/