Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «Σύνταξη ΑμεΑ από το Δημόσιο»

Δημόσιο & ΑμεΑ

Ερώτηση:
Είμαι ΑμεΑ
(με ΣΚΠ) , καθηγητής και πολύτεκνος (4 παιδιά). Έχω περάσει από την ΑΣΥΕ και έχω λάβει ποσοστό αναπηρίας 85% από 10/2012. Έχω υποβάλλει παραίτηση από την υπηρεσία......
Απορίες:
1) Πρέπει να περάσω και από ΚΕ.Π.Α εφόσον έχω την γνωμοδότηση της ΑΣΥΕ;
2) Η σύνταξη που θα δικαιωθώ θα είναι άξια λόγου, ή μήπως όχι;

Η 15ετία που έχω συμπληρώσει δεν είναι αμιγώς Δημόσια υπηρεσία, αλλά ως εξής:
1) ΟΑΕΕ 1 έτος.  2) ΙΚΑ 6 έτη.  3) ΔΗΜΟΣΙΟ 8 έτη.

Είμαι νέος ασφαλισμένος (δηλαδή,
υπήχθην στην ασφάλιση για πρώτη φορά μετά την 1/1/93).


Απάντηση:

Λοιπόν, όντως από την ΑΣΥΕ εξετάζεστε για τη συνταξιοδότηση σας.
Τυχόν βεβαίωση από ΚΕ.Π.Α βοηθάει και μπορείτε να την προσκομίσετε στην ΑΣΥΕ.


Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 169 Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο, με τον τίτλο «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» των διατάξεων που ισχύουν για την απονομή των πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων:
«Για τους υπαλλήλους οι οποίοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και για όσους πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, αρκεί δεκαπενταετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.»

 Για να εξασφαλίσετε το ασφαλές της πληροφορίας μπορείτε να κάνετε το εξής: Να στείλετε ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, προκειμένου να έχετε μια επίσημη απάντηση.

Συνδεθείτε με τους κωδικούς σας του taxisnet για να υποβάλετε το ερώτημα.


Για καλύτερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα ((Κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ))







Προφανώς μπορείτε
να βγείτε σε σύνταξη, αλλά με τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης, όπου δύναται ο χρόνος ασφαλίσεως να μεταφερθεί στο Δημόσιο και να συνυπολογιστεί ως συντάξιμος ο χρόνος στον οποίο ήσασταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ (ή άλλον οργανισμό κύριας ασφαλίσεως), καταβάλλοντας συμπληρωματική εισφορά.
Το ύψος της μηνιαίας σύνταξής σας δεν είμαι σε θέση να το υπολογίσω, αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι μειωμένο από αυτό που θα λαμβάνατε αν είχατε 15ετή πραγματική υπηρεσία στο Δημόσιο.

________________________________________________________


Δημόσιο & ΑμεΑ

Ερώτηση:

Είμαι πολιτικός υπάλληλος Δημοσίου, έχω προσληφθεί μετά την 1/1/93 (νέος ασφαλισμένος) κι έχω τέκνο ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα. Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη;


Απάντηση:
Μετά τις μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Ν.3565/2010,
πλέον ο ασφαλισμένος στο Δημόσιο (πατέρας/μητέρα) με τέκνο ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα (απαραίτητο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% κρινόμενο από ΑΣΥΕ), 
θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά 25ετούς υπηρεσίας κι εφόσον έχει συμπληρώσει τα 50 έτη της ηλικίας του.




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg Φίλοι μου, θέλω να πιστεύω ότι σήμερα δεν σας κούρασα,
γι΄αυτό και φρόντισα να σας βάλω ένα μικρό σε μέγεθος άρθρο.


Ο φίλος σας,

Ανδρεας Μπαρδακης



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg 9 Ιανουαρίου 2016
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Όσοι μπορείτε μπείτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε σε ομαδικές συζητήσεις διότι δεν προλαβαίνω τον ρυθμό των ερωτήσεων και χρειάζεται να μετατραπεί σε συλλογική αυτή η δράση που έχω ξεκινήσει.

https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook
Τώρα και στο Twitter






Πηγή: http://logistis-amea.blogspot.gr/ 
© Ανδρέας Μπαρδάκης  λογιστής ΑμεΑ


4 σχόλια:

  1. Πέρασα επιτροπή για δεύτερη φορά και μου μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας από 80% σε 75%. Μαζί μειώθηκε και η σύνταξη από 809 ευρώ σε 707 ευρώ μεικτά. Είναι φυσιολογικό; Νοέμβριο του 2014 κόπηκε η σύνταξη και κατέθεσα και το αίτημα για τα Κ.Ε.Π.Α. Πληρώθηκα τώρα τα αναδρομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε συνέχεια του προηγούμενού μηνύματος τα χρήματα μειώθηκαν απο 809 σε 607 μεικτά. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.
      Επειδή πήγατε από το 80% στο 75%, δηλαδή αλλάξατε βαθμίδα κι από τη βαριά αναπηρία πήγατε στην κανονική αναπηρία μειώθηκε το ποσό της σύνταξής σας από το 100% στο 75% του κανονικού ποσού.

      Διαγραφή
  3. ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΩ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΠ ΕΞΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠ ΤΟ 1985..ΤΟΥ ΙΚΑ..ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠ ΤΟ ΚΕΠΑ,Η ΑΣΥΕΑ?ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΑΠ ΤΟ 1994...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/