Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «Ζητήματα για ΑμεΑ που σε κάνουν να αγανακτείς»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg Είναι ζητήματα που μπορεί να συμβούν στον καθένα,
όμως δεν μας περνούν ποτέ από το μυαλό, ίσως διότι δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ κι αν καμιά φορά προβάλλονται αυτό γίνεται για ανταγωνιστικούς λόγους μεταξύ κομματικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα πάλι να μην γίνεται σωστή ενημέρωση.

Πριν συνεχίσω στις ερωτήσεις, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συμπολίτες μας (φροντίζοντας παράλληλα να προστατευτούν τα προσωπικά τους δεδομένα), επειδή είχαν τη καλή πρόθεση να μοιραστούν μαζί μου τα ζητήματα που τους βασανίζουν, αλλά δυστυχώς, δεν νοιώθω πάντα ότι είμαι ικανός να τους βοηθήσω...

1.
Ερώτηση:
Λόγω ότι έχουμε μεγάλη άγνοια, τόσο εγώ όσο και ο σύζυγος, σε θέματα με αναπηρία και έχουμε αρχίσει τώρα και τα ψάχνουμε και άκρη δεν βγάζουμε, θα θέλαμε την βοήθειά σας.

Έχουμε ένα παιδί και νόσησε από κακοήθη καρκίνο στο πόδι (οστεοσάρκωμα). Έκανε τριάντα χημειο-θεραπείες στο νοσοκομείο Παίδων και μετά χειρουργήθηκε στο Αττικό νοσοκομείο όπου ακρωτηριάστηκε απ' το αριστερό πόδι εσωτερικά όλος ο μηρός, το γόνατο και η μισή κνήμη. Το σημείο αυτό το έχουν αντικαταστήσει με εσωτερική πρόθεση.
 Ψάχνοντας κι ενώ με χίλιους κόπους συγκέντρωσα τα χαρτιά και αφού πέρασε από επιτροπή για ποσοστό αναπηρίας, την έκριναν από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2015. Το ποσοστό αναπηρίας είναι 80%. Βέβαια, από τότε που μας προσδιόρισαν το ποσοστό έκανε και άλλο χειρουργείο και του έβαλαν και άλλα προθέματα για σταθεροποίηση.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
Τι κάνω τώρα; Θα περάσει ξανά από επιτροπή με τόσο ποσοστό;
Πρόκειται ποτέ αυτό το παιδί να περπατήσει ξανά όπως περπατούσε εφόσον κουτσαίνει και έπεται και άλλο χειρουργείο γιατί έχει και παράλυση το πέλμα, πάρεση όπως το λένε.
Όλα αυτά δεν τα βλέπουν όλοι οι μεγάλοι καρεκλοκένταυροι;
Μήπως ανήκει το παιδί σε μια από τις 43 κατηγορίες που ανακοίνωσαν;
Όλα αυτά δεν τα ξέρουμε και δεν ξέρουμε πως να ενεργήσουμε.


Απάντηση:
Αγαπητή κυρία,

μπορείτε να ζητήσετε επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ μετά την παρέλευση έξι μηνών, ή και προ της παρέλευσης (δείτε παρακάτω) από την αρχική εξέταση και με την προϋπόθεση ο θεράπων ιατρός να αναφέρει την επιδείνωση.

Ι.Κ.Α. αρ. πρωτ.: Π51/15/17.4.2014
«5. Διαχείριση αιτημάτων επιδείνωσης της υγείας των πολιτών μετά την παρέλευση εξαμήνου από την έκδοση οριστικής γνωμάτευσης σε ισχύ Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η παραλαβή και καταχώρηση στο σύστημα ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για νέα υγειονομική κρίση των σχετικών αιτημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον η επιδείνωση (είτε της προϋπάρχουσας πάθησης, είτε της νέας πάθησης) αναφέρεται ρητά από τον θεράποντα ιατρό του αιτούντος στον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας και συνοδεύεται αυτός από τα κατά περίπτωση αποδεικτικά της επιδείνωσης ιατρικά στοιχεία.»


Όμως, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΙΚΑ Π51/14 22/05/2013 με ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΚΕ.Π.Α.):

«Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα εξέτασης, το οποίο συνίσταται στην υποβολή αίτησης λόγω επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας πάθησης ή στην επίκληση νέας. Αίτηση επιδείνωσης υποβάλλεται μετά την παρέλευση εξαμήνου από την ημερομηνία της τελευταίας ιατρικής κρίσης ή προ της παρέλευσης εξαμήνου εφόσον έχει μεσολαβήσει νοσηλεία σε Δημόσιο νοσοκομείο.»

Επίσης,
μπορώ να σας δείξω και τον ανανεωμένο πίνακα με τις 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια ισχύει επ' αόριστον. Από αυτά που μου λέτε, εκ πρώτης όψεως η δική σας περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνεται στις παραπάνω παθήσεις, αλλά δεν είμαι σε θέση να το βεβαιώσω αυτό επειδή δεν είμαι ειδικός ιατρός, καθώς επίσης από εδώ που είμαι δεν έχω αρκετά στοιχεία για να το κρίνω αυτό. Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να σας βεβαιώσω ή να σας αρνηθώ. Δείτε προσεκτικά τον πίνακα και να ξέρετε πως η πάρεση, για την ιατρική ορολογία σημαίνει μικρή παράλυση.


(Κάντε κλικ επάνω στο κείμενο)


2.
Ερώτηση:

Ο γιος μου είναι τετραπληγικός και λαμβάνει το εξωιδρυματικό επίδομα από το ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ του κάλυπτε τη δαπάνη για αναλώσιμο υλικό (πάνες, υποσέντονα κ.α). Εδώ όμως και ενάμιση χρόνο δεν του τα καλύπτει με την αιτιολογία ότι καταργήθηκε αυτή η παροχή. Μήπως γνωρίζετε κάτι γι' αυτό το θέμα, να με βοηθήσετε να βρω μια άκρη;


Aπάντηση:
Δυστυχώς, ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα, έχει αποκλείσει αρκετά είδη από το υγειονομικό υλικό.

Δείτε εδώ τι ίσχυε για το αναλώσιμο υγειονομικό από το ΙΚΑ (προ καθεστώτος ΕΟΠΥΥ), αλλά πλέον, με τον ενιαίο κανονισμό ΕΟΠΥΥ δεν ισχύει πια, επειδή έτσι αποφάσισαν για χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες δύο υπουργοί κι ένας αναπληρωτής υπουργός υγείας:


http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G55_614_19-2-2008.pdf
Επίλογος:

Είναι από τέτοιες ερωτήσεις που εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να προσφερθεί κάποτε ένας φορέας σχετικός με την αναπηρία, να διαθέσει ένα έντιμο φόρουμ συζητήσεων όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης με αναπηρία, ο γονιός με αναπηρία, ο συγγενής, ο επαγγελματίας, ο φίλος κτλ. να μπορεί να ενημερώσει, να μοιραστεί και να προσφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον συνάνθρωπό του.

Ο φίλος σας,

Ανδρέας Μπαρδάκης


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg 9 Ιανουαρίου 2016
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Όσοι μπορείτε μπείτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε σε ομαδικές συζητήσεις διότι δεν προλαβαίνω τον ρυθμό των ερωτήσεων και χρειάζεται να μετατραπεί σε συλλογική αυτή η δράση που έχω ξεκινήσει.

https://www.facebook.com/groups/1240016732679704/


Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook





Πηγή: http://logistis-amea.blogspot.gr/  
© Ανδρέας Μπαρδάκης  

24 σχόλια:

  1. κυριε μπαρδακη σας ευχαριστουμε για τις πολυτιμες απαντησεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κ.Ανδρέα, Μου έχουν πει ότι έχω πιθανότητες να πάρω από το ΚΕΠΑ 67% αναπηρία διότι έχω ελκώδη κολίτιδια και αρθρίτιδα εντεροπάθειας και μάλλον θα μπω σε θεραπεία βιολογικών παραγόντων.Είμαι ασφαλισμένη από το 1994 μέχρι και σήμερα . Είμαι 40 ετών και έχω δύο παιδιά ανήλικα δικαιούμαι σύνταξη? Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Το ποσοστό αναπηρίας δεν μπορώ να σας το βεβαιώσω εγώ διότι δεν είμαι ιατρός. Μπορείτε βέβαια να δείτε τα ποσοστά αναπηρίας που αποδίδονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας:

      http://logistisamea.blogspot.gr/2015/05/2012-word.html

      Για παράδειγμα, η ελκώδης κολίτιδα προσδιορίζεται σύμφωνα με το επίπεδο βαρύτητάς της.
      Δείτε στη σελίδα 23382 του πίνακα.

      Διαγραφή
  3. καλησπερα σας κηριε ανδρεα θα ηθελα να επικαλεστω τις γνωσεις.Στα πλαισια προωρης κυησης ενφανιζω σπαστικη παραπληγια οπου μεσω του ασφαλιστηκου φορεα του πατερα μου εχει χορηγηθει εξωιδρυματικο επιδομα παραπλιγιας η παθηση μου εμπιπτει στις διαταξεις νομου Ν1140/81 αρθρο 42 με ποσοστο αναπηριας 67% εφορου ζωης υστερα απο πολλες επιτροπες.Μου εχει γινει λοιπον μια επαγγελματικη προταση να εργαστω!καθως τα βγαζω πολυ δησκολα περα με μονη πηγη εσοδων το επιδομα!Αν πιασω δουλεια το επιδομα παυει να μου χορηγητε?Δικαιουμαι μηπως καποιο επιδομα απο τιν προνοια?Συνγχαρητηρια για προσπαθεια που κανετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απασχόληση δεν επηρεάζει το δικαίωμα των παραπληγικών στο εξωιδρυματικό επίδομα. Εφόσον όμως αποκτήσετε άμεση ασφάλιση είναι πιθανόν να πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η επιδότηση επειδή θα πρέπει να συγκεντρώσετε έναν απαραίτητο αριθμό ενσήμων, 100 στον αριθμό νομίζω. Ομως, μέχρι τότε μάλλον θα συνεχίσετε να λαμβάνετε το εξωιδρυματικό από την έμμεση ασφάλιση του πατέρα σας.

      Συγχωρέστε με που καθυστέρησα να σας απαντήσω, αλλά φαίνεται ότι μέσα στο πλήθος των ερωτήσεων η δική σας μου διέφυγε.

      Διαγραφή
  4. καλησπερα, ο πατερας ειναι συντξ/χος του δημοσιου 81 ετων με ασφαλιση στο ΟΠΑΔ.
    εχει αναπηρια, μετωποκροταφικη ανοια με χαρτι απο το ΙΚΑ 85% το 2011 εγινε η εξεταση με ισχυ λεει εως το 2017. Δικαιουται καποιο επιδομα? και ποιο? πρεπει να περασει αλλες εξετασεις ΚΕΠΑ? υπαρχουν εισοδηματικα κρητηρια και ποια ειναι αυτα για το αν θα δικαιουται?? ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Ως συνταξιούχος του δημοσίου μάλλον δεν δικαιούται κάτι άλλο ο πατέρας σας.

      Καλύτερα όμως να ρωτήσετε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

      https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%20-%20%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας,
    Έχω ποσοστό αναπηρίας 60% από τα ΚΕΠΑ λογω ακρωτηριασμού κάτω άκρου από τον Οκτώβριο όπου παράλληλα είχα κάνει και αίτηση για αναπηρική σύνταξη η οποία και εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο για το ποσό των 275€. Όντας άνεργη τα τελευταία 3 χρόνια είμαι ήδη γραμμένη στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μέχρι τον Ιανουάριο. Θα ήθελα να σας κάνω δυο ερωτήσεις: 1ον Μπορώ να ανανεώσω την κάρτα ανεργίας μου; 2ον Μπορώ να συμμετέχω στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για εργασία 5 μηνών με αποδοχές 450€. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν να μπορείτε να ανανεώνετε την ανεργία σας, αλλά αυτό μάλλον δεν σας εξυπηρετεί σε κάτι.
      Δεν μπορείτε να συμμετέχετε στα συγκεκριμένα προγράμματα χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας σας.
      Δεν ισχύει το ίδιο για τους δικαιούχους προνοιακού επιδόματος οι οποίοι πλέον μπορούν να απασχοληθούν σε αυτά τα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας.

      Διαγραφή
  6. Kαλημέρα σας.
    Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα επί 15ετίας λόγω κακοήθους όγκου & μετά τις ανάλογες θεραπείες, παίρνει απο επιτροπή του ΙΚΑ το 2011 67% εφ όρου ζωής.
    Σήμερα,με συνολικά 20ετία στον εργοδότη, και με δεδομένη την ίαση(ως τώρα) έχω την ανάγκη να ρωτήσω αν και ποιά εργασιακά δικαιωματα έχει.
    Ρωτώ φυσικά για τα τυπικά δικαιώματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ΑΜΕΑ,μιας και μιλάμε για ιδιωτικό τομέα, αφού ο εργοδότης μπορεί να μην λάβει υπόψιν του τις βεβαιώσεις αναπηρίας κλπ, και πόσο μάλλον όταν θεωρειται - παρά την "τυπική" ισχύ της βεβαίωσης - οτι υπάρχει ίαση.
    Εστιάζω κυρίως σε θέματα εργασιακού ωραρίου του ΑΜΕΑ, πιθανή προστασία απόλυσης κλπ.
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτάξτε, το μόνο επιπλέον δικαίωμα του εργαζομένου με αναπηρία είναι η επιπλέον άδεια 6 ημερών (με αποδοχές) στην ετήσια κανονική άδεια.

      Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του τη βεβαίωση αναπηρίας.

      Διαγραφή
  7. ΚΑΛΥΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ 53 ΕΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΓΗΡΑΤΟΣ ΝΑΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΜΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014.
    ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015 ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΠΑ 80%ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΙΣΧΥ.ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ
    ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2014.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ,ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΩ΄.ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ΄
    ΕΙΜΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΙ ΠΑΘΕΙΣΕΙΣ ΕΙΝΕ¨
    GUILAIN-BARRE ΜΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.ΚΑΙ
    ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΕΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η πολυνευροπάθεια μπορεί να ταυτιστεί με μυασθένεια-μυοπάθεια σε ποσοστό τουλάχιστον 67% τότε θα μπορούσατε να δικαιωθείτε το εξωιδρυματικό επίδομα. Πρέπει να κάνετε αίτηση στο ασφαλιστικό σας ταμείο και να εξεταστείτε από υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α.

      Διαγραφή
  9. καλησπερα κυριε ανδρεα σας ευχαριστουμε εκ τον προτερων για την πολυτιμες υπηρεσιες που μας προσφερετε ειμαι μητερα 3 ενηλικων
    παιδιων εχω 5675ενσημα τα 3060 ειναι βαρεα ειμουν εποχιακος υπαλληλος ξενοδοχουπαλληλος και εχω και πολλα χρονια που εμπαινα ταμειο ανεργιας σταματησα το2012 εχω σκληριση κατα πλακας δικαιαμε συνταξη αναπηριας επιδομα λογο της αρωστιας μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Επειδή είναι κι άλλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να δείτε θα σας έλεγα αρχικά να μελετήσετε το άρθρο μου με τίτλο: «Σύνταξη αναπηρίας» εδώ:
      http://logistis-amea.blogspot.gr/2014/08/blog-post_16.html?showComment=1448317928523#c7589601616578148366

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας!Θα ήθελα να σας ρωτήσω...Η μητέρα μου πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση και έχει περάσει ήδη άλλες δύο φορές από επιτροπή(η οποία έρχεται σπίτι καθώς είναι αδύνατη η μετακίνηση).
    Φέτος το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνει λήγει στο τέλος του Αυγούστου.Από το ΙΚΑ μου είπανε ότι το σύστημα δεν θα δεχτεί την αίτηση συνέχισης επιδόματος παρά τρεις μήνες πριν την λήξη του.Το 2013 όμως ενώ τα χαρτιά κατατέθηκαν και με το παραπάνω έγκαιρα,η σύνταξη διακόπηκε για πέντε μήνες.Γνωρίζω τα δικαιολογητικά,απλά θα ήθελα την γνώμη σας αν από το ΙΚΑ με συμβούλευσαν σωστά ή αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω να καταθέσω γρηγορότερα τα χαρτιά στο ΚΕΠΑ.
    Και κάτι ακόμη...Όταν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση έχω ακούσει ότι θεωρείται υπαιτιότητα της επιτροπής και το επίδομα συνεχίζεται να καταβάλλεται...Τελικά ισχύει αυτό?Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα έχω κριθεί από επιτροπή των ΚΕΠΑ με 67% αναπηρία.Ημουν ασφαλισμένος στο Τ.Ε.Β.Ε-Ο.Α.Ε.Ε για 30 χρόνια και έχω διακόψει από το 2012. Είμαι 63 ετών.Είχα πρωτοασφαλισθεί στο Τ.Ε.Β.Ε το 1982. Μπορείτε να μου είπε αν θα πάρω ολόκληρη σύνταξη ή το 75% του ποσού που δικαιούμαι?Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα.
    Είμαι παλιός ασφαλισμένος πριν το 1993 και η σύνταξή μου έγινε αορίστου χρόνου τον 11/2009. Τότε πέρασα επιτροπή του ΙΚΑ η οποία με έκρινε με αναπηρία 80%. Μέχρι πριν δύο χρόνια αναγνωριζόταν από την εφορία η απόφαση της υγιεινομικής επιτροπής του ΙΚΑ προκειμένου να έχω τις φορολογικές απαλλαγές που δικαιούμαι. Εδώ και δύο χρόνια όμως η εφορία μου ζητά χαρτί των ΚΕΠΑ προκειμένου να μου αποδοθούν οι απαλλαγές. Όταν τους είπα πως βάσει του νόμου που ισχύει μέχρι τώρα ως παλιός ασφαλισμένος που έχει γίνει η συνταξή του αορίστου πριν το 2010, δεν υποχρεούμαι να περάσω πάλι επιτροπή και πως ισχύει η αναπηρία μου για χρόνο αόριστο, μου είπαν πως αυτό μπορεί να ισχύει για τον ασφαλιστικό μου φορέα το ΙΚΑ, όχι όμως και για την εφορία. Η εφορία μου είπαν πως χρειάζεται απόφαση των ΚΕΠΑ και θα πρέπει να περάσω από ΚΕΠΑ για να τύχω των φορολογικών απαλλαγών. Μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει τελικά και πρέπει να κάνω;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σας,
    Πρωτα θελω να σας ευχαριστησω για το εργο σας.
    Εχω αδελφο ο οποιος πασχει απο το συνδρομο Dowh.
    Εχει 80% αναπηρια απο επιτοπη του ΙΚΑ εφ'ορου ζωης.
    Λαμβανει συνταξη 200 ευρω μηνιαιως (μετα την αφαιρεση του ΕΚΑΣ) απο τον θανοντα πατερα μας (ΟΤΕ).
    Η μητερα μας λαμβανει και αυτη συνταξη 700 ευρω, επισης απο τον πατερα μας.
    Θα ηθελα να μαθω εαν υπαρχει καποιο αλλο βοηθημα για τον αδελφο μου.
    Σας ευχαριστω εκ των προταιρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπερα σας.εχω μεσογειακη αναιμια και θελω να ρωτησω εαν θα παρουμε και τον δεκεμβριο επιδομα οπως μας εδιναν παλαιοτερα τον νοεμβριο τον και δεκεμβριο.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας.ο σύζυγός μου έχει 67 τοις εκατό αναπηρία και παίρνει αναπηρική σύνταξη από το Νατ 4 χρόνια τώρα 398 ευρώ .Είναι 47 χρονών τώρα και ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται όταν θα φτάσει στα 52 θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη ή θα παραμείνει η ίδια? Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα
    Θα ήθελα τα φώτα σας.
    Έχουμε ένα ανήλικο παιδί με αναπηρία και οι δυο γονείς είναι άνεργοι.
    Υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορεί να μπει ο ενας γονέας στο δημόσιο;
    Και αν ναι, που πρέπει να αποταθώ;

    Ευχαριστώ
    Ν.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/