Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ - Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο χρειάζεται να επικαιροποιηθεί λόγω νέας νομοθεσίας (Ν. 4997/2022, άρθρο 26).

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:


*** ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ "ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ" (ν. 4387/2016) ***
 
Επικαιροποίηση 5/6/2015:
Οι πλασματικοί χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με εξαίρεση το χρόνο στρατιωτικής θητείας, ο οποίος αναγνωρίζεται και για θεμελίωση σύνταξης αναπηρίας /θανάτου.
ΙΚΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ - ΜΑΙΟΣ 2015

Κατεβάστε τον σε .pdf

Ο χρόνος στρατού αναγνωρίζεται (με εξαγορά) ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ εφόσον ο ασφαλισμένος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% (ιατρική αναπηρία, όχι ασφαλιστική) και έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση τουλάχιστον 900 ημέρες εργασίας. 

Οι χρόνοι ασθένειας και ανεργίας λαμβάνονται υπόψη μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpgΦίλοι μου, γεια σας!
Έχω παρατηρήσει πως οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν πρώτα τις συντάξεις και μετά τα προνοιακά επιδόματα.
Προφανώς, επειδή αυτά είναι τα εισοδήματα που σας στηρίζουν.

Από σήμερα θα δημοσιεύω τις περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν τη συνταξιοδότηση αναπηρίας και τα παρεμφερή επιδόματα (εξωιδρυματικό και απολύτου αναπηρίας) που δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με την ελπίδα να κάνω γνωστό στην κοινωνία πόσο σημαντικά είναι, για τις ευπαθείς ομάδες των ΑμεΑ, αυτά τα εισοδήματα, διότι χωρίς αυτά, απλά τα ΑμεΑ παύουν να υπάρχουν, αφού εν καιρώ οικονομικής κρίσης, οι πρώτοι ευάλωτοι είναι αυτά τα άτομα και μακάρι κάποιοι να το βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι αν δεν μεριμνήσουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και την στήριξη στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της καταβολής των εισφορών, θα δούμε πολύ κόσμο να υποφέρει κι ο καθένας μας θα φέρει το ποσοστό της ευθύνης του, όσο δεν κάνουμε κάτι για να σώσουμε την κοινωνική ασφάλιση.
Βεβαίως, οφείλουμε να καταγγείλουμε και τις ατασθαλίες των κυβερνήσεων, όταν "κουρεύουν" τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων κι όταν "παίζουν" χρηματοπιστωτικό τζόγο με αυτά, διότι οι απώλειες κάθε φορά είναι τόσο μεγάλες που πολύ φοβάμαι πως καμιά ώρα θα "σκάσει" το μεγάλο "μπαμ" στην κοινωνική ασφάλιση.

Πάμε στις ερωτήσεις, λοιπόν:
1. Ερώτηση: «Έχω αναπηρία 60%. Μήπως δικαιούμαι επίδομα, ή μόνο όσοι έχουν 67% και άνω;

Απάντηση: « Όπως το είπατε, για οποιοδήποτε επίδομα χρειάζεται ποσοστό 67% και άνω.
Για σύνταξη όμως χρειάζεται τουλάχιστον 50%. Αν έχετε τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων πιθανόν να δικαιούστε μερική σύνταξη αναπηρίας (το 1/2)».



Ερώτηση (συνέχεια): «Δ
υστυχώς, δεν έχω ένσημα. Πόσα ένσημα χρειάζονται περίπου;

Απάντηση: «
Δείτε εδώ, είναι και ανάλογα με την ηλικία»:
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/pensions/handicap_sub/handicap_a1.cfm



Σημείωση εκ των υστέρων για τους "Νέους" ασφαλισμένους:


Η περίπτωση "ανάλογα με την ηλικία", για τους νέους ασφαλισμένους, σύμφωνα με το  άρθρο 25, Ν. 2084/1992, ουσιαστικά καταργεί την προϋπόθεση της πραγματοποίησης 300 ημερών ασφάλισης πριν από την επέλευση της αναπηρίας. Ενώ, θέτει ότι τα 1.500 ένσημα, έως τη συμπλήρωση του 31ου έτους.





Παλαιοί ασφαλισμένοι:

Όταν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ο παθών δικαιούται να λάβει σύνταξη αναπηρίας έστω και με μία ημέρα εργασίας στην ασφάλιση.

Όταν η αναπηρία οφείλεται σε ατύχημα μη εργατικό (εξωεργατικό) ο παθών δικαιούται να λάβει σύνταξη αναπηρίας εάν έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση τις μισές (1/2) ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για τη θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη από κοινή ασθένεια.


2. Ερώτηση: «Έχω 67 τοις εκατό αναπηρία για ψυχικό νόσημα. Είμαι 48 ετών κι έχω ένσημα απ' το 1986. Στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να περάσω πάλι επιτροπή ΚΕ.Π.Α προκειμένου να ανανεωθεί η σύνταξή μου. Σημειώνω ότι αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που θα περάσω επιτροπή. Ξέρετε να μου πείτε πότε οριστικοποιείται για μένα η σύνταξη;
Αν εγκριθεί πάλι φυσικά
».

Απάντηση: «Για εσάς που θεωρείστε παλαιά ασφαλισμένη (πριν την 1/1/93) δεν έχει αλλάξει κάτι. Σύμφωνα με την ηλικία σας, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 12 έτη συνεχούς συνταξιοδότησης, ή 20 έτη, είτε με διακεκομμένη συνταξιοδότηση, είτε όχι. Σ' αυτήν την περίπτωση (τα 20 έτη) η συνταξιοδότηση στα 3 (τρία) τελευταία έτη πρέπει να είναι συνεχής.

Ερώτηση (συνέχεια): «
Διάβασα στο ίντερνετ ένα άρθρο που λέει ότι αν έχω ένσημα πριν το 1993 και περάσω 3 φορές ΚΕ.Π.Α με επιτυχία συνεχόμενα κι έχω κλείσει τα 50, ούσα γυναίκα, οριστικοποιείται η αναπηρική σύνταξη. Αυτό ήθελα να διευκρινίσω αν ισχύει γιατί δεν έχω οικονομική δυνατότητα για δικηγόρο-εργατολόγο».
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/pensions/handicap_sub/handicap_e.cfm

Απάντηση (συνέχεια): «Ισχύει στην ηλικία των 50 ετών αν συμπληρώνονται 7 (επτά) συνεχή έτη συνταξιοδότησης».

Ενώ για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 ισχύουν τα:



3. Ερώτηση:

Απέκτησα αναπηρία πριν απασχοληθώ για πρώτη φορά. Μπορώ να βγω σε σύνταξη αναπηρίας;

Απάντηση:

Θα χρειαστεί πρώτα να διαβάσετε το άρθρο μου:
Σύνταξη αναπηρίας, αλλά με προϋπάρχουσα πάθηση.


4. Ερώτηση:

Ισχύει η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ στα 6.000 ένσημα (20 έτη) ή κατά κύριο λόγο στις ψυχιατρικές παθήσεις;


Απάντηση:


Για όσους υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση αναπηρίας, από 13.05.2016 και μετά, ισχύουν μόνο αυτά που προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Δηλαδή, η σύνταξη είναι το άθροισμα του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη και του ποσού που αντιστοιχεί στην Ανταποδοτική Σύνταξη.

Χωρίς δηλαδή τα ευεργετήματα των 6.000 ενσήμων ή των ψυχικών παθήσεων (του Ν. 2084/1992).
(Περασμένα μεγαλεία...που ισχύουν μόνο για αυτούς που έχουν κάνει αίτηση πριν τον Ν. 4387/2016)

Υ.Γ. Όσον αφορά το ποσό της Εθνικής Σύνταξης αυτό προσαρμόζεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας με εξαίρεση τα πρόσωπα του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 7, παρ. 4, του Ν.4387/2016.

http://logistis-amea.blogspot.com/

Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

971 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, όσον αφορά το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας (εξωιδρυματικό), ισχύουν ανάλογα οι διατάξεις που αφορούν μόνο τη λήξη του δικαιώματος σε σύνταξη.

      Με πιο απλά λόγια, μόνο αν η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α κρίνει τη διάρκεια της αναπηρίας σας επ' αόριστο...

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ανδρέα, δυστυχώς δεν ισχύει αυτό που λες. Προσωπικά πέρασα την επιτροπή του ΚΕΠΑ, πήρα 85% ποσοστό αναπηρίας εφ'όρου ζωής, αλλά το εξωιδρυματικό επίδομα μέχρι το 2018. Όταν ρώτησα για ποιο λόγο έγινε αυτό και τι ακριβώς περιμένουν να δουν 5 χρόνια μετά, η απάντηση ήταν ότι, άλλος ο νόμος για το εφ'όρου ζωής και άλλος για το επίδομα!

      Διαγραφή
    3. Κοιτάξτε, γνωρίζουμε περιπτώσεις δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για μόνιμη διάρκεια.

      Σας προτείνω να τους θέσετε την ίδια ερώτηση γραπτώς ώστε να στηρίξουν την απάντησή τους εγγράφως κι επισήμως επάνω σε διατάξεις.

      Διαγραφή
  2. καλησπερα . εγω πηρα απο το ΚΕΠΑ ποσοστο αναπηριας 67% για επιληψια ,, ημιπαρεση .εχω 6000 ενσημα αλλα δεν μου δινουν συνταξη γιατι η ασθενεια ειναι προχρονολογημενη απο το 1967 .και πρεπει λεει να ξαναπερασω επιτροπη και να αποδειξω οτι μεσα σην εργασια μου η κατασταση μου χειροτερευσε .....δεν ξερω εφοσον δουλευω μπορω να παρω καποιο επιδομα με αυτο το 67% ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι πως όχι. Η ημιπάρεση δεν προβλέπεται για το εξωιδρυματικό, αλλά και λόγω της εργασίας σας δεν μπορείτε να δικαιωθείτε την οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας.

      Διαγραφή
  3. Έχω παραπληγια με βγαλανε 80% απο τα κεπα εφορου ζωης αλλά προφορικα και οι γιατροί και οι εργαζομενοι στα κεπα μου λένε πώς ειμαι 81 και μπορω να το χρησιμοποιήσω παντου και ας γραφει 80 . Καποιες υπηρεσιες ομως δεν ξερω αν το δεχονται .Υπαρχει τροπος το κεπα να μου διορθωσει την αποφαση η κάτι άλλο ώστε να το δεχτουν ; βεβαια λέει η αποφαση με τους υπ αριθμον νομους δεχεται το παραπληγικο επιδομα .Απλως ακουσα κατι για διοικητικη επιτροπη κεπα γιατι με βγαλανε εφ ορου ζωης και ανηκω στις 47 παθησεις που το δικαιουνται ! Πρωτη φορα περασα από κεπα .Ευχαριστω εκ των προταιρων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος17 Αυγούστου 2014 - 2:14 π.μ.

    Θα σας έλεγα να μην προβληματίζεστε άλλο με αυτό το θέμα, διότι όσον αφορά το ποσοστό 80 ή 81, από φορολογικής σκοπιάς έχουμε μια σημαντική αλλαγή από 1/1/2014, σύμφωνα πάντα με τον Ν.4172/2013 άρθρο 14:

    «Οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις απαλλάσσονται από το φόρο:
    α)...
    β)...
    ε) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας του­λάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

    Επομένως, από 1/1/2014 οι μισθοί-συντάξεις των ΑμεΑ με αναπηρίες 80% και άνω, απαλλάσονται από τη φορολογία εισοδήματος (επίσης, ανεξάρτητα αν είναι κινητικές αναπηρίες ή όχι).

    Από ασφαλιστικής σκοπιάς το 80% με το 81% δεν έχουν την παραμικρή σημασία.
    Θεωρούνται και τα δύο βαριές αναπηρίες και το ύψος των συντάξεων τους αντιστοιχεί στο 100% των ποσών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορούν την απόφαση του 80% αν ζητηθεί να την δεχθούν στην ΔΕΗ για το κοινωνικό τιμολόγιο , στην πρόνοια για το επίδομα κίνησης και στην εφορία για τον ΕΝΦΙΑ ? ευχαριστώ για την απάντηση

      Διαγραφή
    2. 1. H ΔΕΗ λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που θα της δώσει η εφορία, γι΄αυτό και η αίτηση που κάνουμε, για το κοινωνικό τιμολόγιο, γίνεται είτε τηλεφωνικά, είτε από το διαδίκτυο.

      2. Εσείς, αν δεν έχω καταλάβει λάθος, είχατε κάνει αίτηση για το παραπληγικό επίδομα και όχι για εφορία, ούτε για προνοιακό επίδομα.
      Αυτό σημαίνει ότι είναι στην κρίση των υπηρεσιών αν θα δεχτούν την αίτηση σας. Επί της ουσίας, τους κάνει, διότι το ποσοστό αφορά την ιατρική αναπηρία σε όλες τις περιπτώσεις, δεν έχει να κάνει με την περίπτωση της συντάξιμης αναπηρίας.
      Η γραφειοκρατία είναι το πρόβλημα...

      Διαγραφή
    3. Αν και άμεσα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ πήρα το παράβολο για Εφορία για Ατέλεια αυτοκινήτου κτλ. το επίδομα κίνησης είναι αορίστου χρόνου απο επιτροπή της νομαρχίας.Γι αυτό σκέφτομαι την γραφειοκρατία ...Βέβαια η απόφαση λέει χορηγείται για γενική χρήση αλλά ελπίζω να βγάζω άκρη αν μου ζητηθεί ποτέ

      Διαγραφή
    4. Στην περίπτωση που δεν γίνεται δεκτή τι μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να περάσω ξανά επιτροπή ?

      Διαγραφή
    5. Εννοείτε ότι πληρώσατε το παράβολο των 46,14 ευρώ.
      Λοιπόν, τότε η απόφαση που έχετε κάνει για ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ.

      Στην Πρόνοια όμως μπορεί να μην την δεχτούν.

      Διαγραφή
    6. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να προβάλλετε τον ισχυρισμό
      ότι, αν πρόκειται για το επίδομα βαριάς αναπηρίας (πρόνοια), τα στοιχεία που θα προκύψουν από μια νέα εξέταση θα είναι ακριβώς τα ίδια.

      Διαγραφή
  5. Μπορώ να αιτηθω γραπτως στην διοικητικη επιτροπη κεπα μου ειπαν για την διορθωση της αποφασης σε 81 % (για την προνοια ) μηπως μπορεις να μου βρεις την αιτηση ; μου ειπαν ότι υπαρχει τετοια αιτηση με τον ισχυρισμο ότι ανηκω στις 43 παθησεις εφ ορου ζωής .

    Ειδάλλως αν με φωναξουν από την προνοια και δεν δεχθουν την αποφαση θα αναγκαστώ να περάσω ξανά απο την ΑΥΕ του κε.π.α . Ευχαριστω εκ των προταιρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πρόβαλλω και τον ισχυρισμο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την έχω αυτήν αίτηση (τη σχετική με τις 43 παθήσεις), αλλά αυτή αφορά αναθεώρηση για τη διάρκεια της αναπηρίας και όχι για το ποσοστό ή για την υπηρεσία παροχών αναπηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μηπως μπορεις να βρεις αιτηση για το ποσοστο μονο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε αναθεώρηση για το ποσοστό.
      Μπορούμε μόνο να κάνουμε ένσταση εντός 10 ημερών από τη γνωστοποίηση της αρχικής απόφασης.
      Η παραπάνω αίτηση, που λέγαμε, αφορά ιδιάζουσα περίπτωση.

      Διαγραφή
  9. Εγώ έβγαλα ποσοστό αναπηρίας 67% όπου έπαιρνα το επίδομα βαριάς αναπηρίας από την πρόνοια λόγω σκλήρυνσης, χωρίς να έχω ένσημα λόγω του νεαρού της ηλικίας μου. Πλέον έχω ασφαλιστεί άμεσα επειδή εργάζομαι αυτ' απασχολούμενος εκμεταλλευόμενος προγράμματα του οαεδ για αμεα. Σε πόσα χρόνια μπορώ να διεκδικήσω πλήρη σύνταξη; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'πλήρη σύνταξη γήρατος'

      Διαγραφή
    2. Για σύνταξη ΓΗΡΑΤΟΣ που με ρωτάτε, θα θεμελιώσετε το συνταξιοδοτικό σας δικαιώμα όταν φτάσετε τα 67.

      Διαγραφή
    3. με ποσοστό αναπηρίας 67%;

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή πλήρη σύνταξη λόγω ποσοστού αναπηρίας 67% με τις προϋποθέσεις που έγραψα στην πρώτη παράγραφο. Μέχρι πρότινος νόμιζα πως είναι τα 15 έτη.

      Διαγραφή
    5. Οχι. Εννοούσα τα 67 έτη της ηλικίας σας.
      Για σύνταξη γήρατος με ρωτήσατε.

      Για σύνταξη αναπηρίας, τότε με 4.500 ένσημα (15 έτη ασφάλισης) οποτεδήποτε.

      Διαγραφή
    6. Κατάλαβα, απλά μπερδεύτηκα με το άρθρο σας σχετικά με την ασφάλιση πριν την τέλεση της αναπηρίας και με την ασφάλιση μετά όπου γράφεται
      'Το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης για να βγει κάποιος σε σύνταξη είναι το 25%.'
      'Ασχέτως του ποσοστού αναπηρίας που έχει κάποιος, είναι το ποσοστό της επιδείνωσης που καθορίζει αν θα βγει σε σύνταξη, καθώς επίσης το ύψος της σύνταξης.'
      Οπότε ανεξαρτήτως της περιόδου ασφαλίσεως πριν ή μετά της αναπηρίας μπορείς να πάρεις πλήρη σύνταξη αναπηρίας με 15 έτη ασφάλισης.
      Και πάλι σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

      Διαγραφή
    7. Σας ευχαριστώ για την επισήμανση, ώστε να φροντίσω να κάνω την κατάλληλη προσθήκη, προκειμένου να μην μπερδεύεται ο κόσμος.

      Διαγραφή
  10. Ειμαι ελευθ.επαγγελματιας απο το 1988 κ ασφ στον ΟΑΕΕ. Απο το 1994 κ μετα ειμαι μεταμοσ/νος (νεφρο) χωρις να σταματησω την ασφαλισή μου μεχρι σημερα!
    εχω αναπηρια ανω των 67%. τα τελευταια 3 χρονια λογω της κρισης αδυνατω να πληρωσω την ασφαλεια μου κ να εχει συσωρευτει ενα αρκετα μεγαλο χρεος
    με αποτελεσμα να σκεφτω να βγω στην συνταξη, κ να σταματησω το επαγγελμα.
    Ηθελα να σας ρωτησω εαν δικαιουμαι, τι δικαιουμαι,κ εαν με συμφερει στη προκειμενη περιπτωση. ειμαι 53 ετων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εσείς, επειδή έχετε υποστεί μεταμόσχευση νεφρού (ν.3232/2004), προφανώς εμπίπτετε στις ευνοϊκές διατάξεις του ν.612/77, δηλαδή με 4.050 ένσημα μπορείτε να βγείτε σε πλήρη σύνταξη γήρατος (35ετίας) σε οποιαδήποτε ηλικία.
    Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος των καθυστερημένων οφειλών σας στον ΟΑΕΕ, ώστε να είναι στο ύψος αυτό που θα σας επιτρέπει να το ρυθμίσετε σε δόσεις, τις οποίες θα σας τις κρατούν από τη μηνιαία σύνταξή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια, ισχύει η σύνταξη γήρατος με τις ειδικές διατάξεις εφόσον ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

      «Νεφροπαθείς
      (άρθρο 2 παρ. 2 Ν. 3075/02, Εγκ. 24/03, παρ. 3 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004, Γ.Ε. 40/80/30.8.2004)
      Οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ανεξάρτητα από τον χρόνο στον οποίο εμφανίστηκε η πάθηση, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.»

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα ! λαμβάνω την κατώτατη αναπηρική σύνταξη και το παραπληγικό επίδομα απο το ταμείο του ΙΚΑ . Επίσης λαμβάνω το επίδομα μετακίνησης απο την πρόνοια (330 ευρώ ) στο ΚΕΠΑ πέρασα μόνο για αυτά που λαμβάνω απο το ταμείο και με βγάλανε αορίστου 80 % και τις 10 φορές που έχω περάσει απο την Πρωτοβάθμια.Στην Πρόνοια για το επίδομα της πέρασα μόνο μια φορά και με βγάλανε αορίστου χρόνου και μετά μόνο στα ΚΕΠ πήγαινα που έπρεπε να πάμε.Ερώτηση.Στο ΚΕΠΑ δεν δήλωσα για το επίδομα της πρόνοιας και ούτε μου έστειλε ειδοποίηση για να περάσω εκ νέου επιτροπή οταν δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠΑ , επειδή η απόφαση του ΚΕΠΑ λέει 80 % και της Νομαρχιακής επιτροπής 84 % μπορεί να υπάρξει πρόβλημα απο την πρόνοια και να μου πουν ο τι το λαμβάνω χωρίς να έχω τις προϋποθέσεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Από τη στιγμή που τους έχετε δώσει απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας (προ εποχή ΚΕ.Π.Α), η οποία έχει διάρκεια ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ, είστε καλυμμένος.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα.Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να έχω χώρο στάθμευσης ΑμεΑ έξω απο την οικεία μου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Αυτό πρέπει να το ρωτήσετε στον Δήμο που κατοικείτε.

      Διαγραφή
  14. ΤΟ 2015 ΘΑ ΕΙΜΑΙ 67 ΕΤΩΝ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ 67% ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 50%
    ΠΟΥ ΛΗΓΗ 31-12-2015 ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ 340 ΕΥΡΩ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πίνακας δείχνει ότι εφόσον κάποιος έχει φτάσει στα 60 του έτη θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη συνεχούς συνταξιότησης αναπηρίας.

      Όμως, έχω την εντύπωση ότι εσείς μπορείτε, συμπληρώνοντας τα 67 έτη της ηλικίας σας, να ζητήσετε μετατροπή της σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος κι έτσι να μην χρειαστείτε να περιμένετε κι άλλο.

      Διαγραφή
  15. ΕΙΜΑΙ 33 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2010 ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ,. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ 1 ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ. ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ: 2000 - 2007 ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΚΑΙ 2007 - 2010 ΣΤΟ ΙΚΑ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΕΝΣΗΜΑ. ΜΟΛΙΣ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 72% ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι, βέβαια! Τα έχετε τα ένσημα και με το παραπανω μπορώ να πω.

      Διαγραφή
    2. Υπαρχει καποιος τροπος να δω το ποσο της συνταξης;

      Διαγραφή
    3. Όχι. Το πιο πιθανό όμως είναι να λάβετε το 75% του κατώτατου ορίου σύνταξης.

      Διαγραφή
    4. Βέβαια, υπάρχει αυτή εδώ η εφαρμογή υπολογισμού, αλλά είναι για το βασικό ποσό σύνταξης:
      http://www.ika.gr/gr/infopages/pensioncalc/calculation_step1.cfm

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα είμαι άντρας 52 ετών ανύπαντρος και παίρνω σύνταξη από τον ΟΑΕΕ σαν τελευταίο ταμείο ασφαλισης.Η σύνταξη μου είναι από Ικα Τεβε Νατ 404 Ευρώ.μηνιαίως διότι μου έκοψαν το Εκας λόγω ηλικίας.Πάσχω από Αρτηριοφλεβική Δυσπλασία εγκεφάλου και κρίσεις Επιληψίας εξαιτίας της ασθένειας μου από το 1992 τις οπίες έχω υπό έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή που μου δημιουργεί άλλα σοβαρά προβλήματα δυστυχώς.Το 2003 πήρα τη σύνταξη όπως σας είπα από το Τεβε σημερινό Οαεε.Δεν ξέρω αν δικαιούμε κάποιο εξωιδρυματικό επίδομα ή κάποιο άλλο επίδομα λόγω της κατάστασης μου.Πέρασα τελευταία φορά από ΚΕΠΑ τον 12ο του 2014 και βγήκε ξανά η απόφαση 67%.Μου κρατάνε 20% από τα αναδρομικά που πρέπει να μου δώσουν για Δεκέμβριο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δηλαδή περίπου 300 ευρώ από τα 1200 που πρέπει να πάρω.Είμαι σε απόγνωση.Τα ενοίκια που χρωστώ είναι 800 ευρώ εκτός των άλλων δανεικών που έχω πάρει και αδυνατώ να επιβιώσω.Εξαρτώμαι από τη καλή διάθεση της οικογένειας μου που κι εκείνη δεν είναι καθόλου εύπορη.Σας παρακαλώ πείτε μου αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ζήσω με αξιοπρέπεια όπως έχω συνηθίσει μέχρι τώρα.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αγαπητέ φίλε, δεν έχω κάτι καλό να σας πω.

      Μονάχα να έχετε κουράγιο ελπίζοντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

      Δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας διότι κανείς ποτέ δεν γνωρίζει αρκετά για να μπορεί να είναι απαισιόδοξος...

      Διαγραφή
    2. Κ,Μπαρδάκη η ερώτηση μου ήταν έαν γνωρίζετε κάτι για τα εξωιδρυματικά επιδόματα και εαν εγώ υπάρχει περίπτωση να δικαιούμε κάποιο απ'αυτά.Με συγχωρήτε εαν με συνεπήρε το παράπονο μου.

      Διαγραφή
    3. Παρακαλώ, καλύτερα να συγχωρέσετε εμένα που δεν κατάφερα να σας το κάνω κατανοητό.
      Είχα αντιληφτεί την ερώτησή σας, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο επίδομα για τη δική σας περίπτωση, γι' αυτό και σας έγραψα ότι δεν έχω κάτι καλό να σας πω.
      Λυπάμαι, ειλικρινά.

      Διαγραφή
  17. Καλησπερα κ Μπαρδακη.Θελω να σας κανω μια ερωτηση.Εχω αδερφο με ειδικες αναγκες(συνδρομο down 67%),παιρνει απο την προνοια επιδομα αλλα προσφατα πεθανε η μητερα μας κ τωρα εχω την επιμελεια εγω.δικαιουτε κατι αλλο εκτος απο αυτο το επιδομα;εγω που εχω την επιμελεια του παιδιου δικαιουμε καποιο επιδομα κι αν ναι που πρεπει να παω να ρωτησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια άλλη οικονομική παροχή γι' αυτήν την περίπτωση.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα σας,
    έχω περάσει απο ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έχω κάνει τα χαρτια μου στο ΙΚΑ για αναπηρική σύνταξη..έχω πάνω απο 1500 ένσημα σύνολο, αλλά δεν έχω τα τελευταία 5 έτη τα 600 ένσημα...ζήτησα προχρονολόγιση της πάθησης πριν την 5ετία..πως βοηθάει η προχρονολόγιση και πως υπολογίζονται τα τελευταία 600 ένσημα με βάση την προχρονολογίση..δώστε μου ένα παράδειγμα..Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην προχρονολόγηση υπολογίζεται η χρονική στιγμή στην οποία εμφανίστηκε η αναπηρία. Σημασία έχει να υπάρχουν 600 ένσημα μέσα στα τελευταία 5 έτη πριν την επέλευση της αναπηρίας.
      Αν, για παράδειγμα, σε κάποιον εμφανίστηκε η αναπηρία το έτος 2000 κι έχει κάνει 500 ένσημα μέσα στο χρονικό διάστημα 1995-1999, 100 εντός του 2000 (εφόσον εργάστηκε μπορούν να λήφτούν υπόψη και τα ένσημα του έτους της προχρονολόγησης αν δεν φτάνουν τα ένσημα από τα προηγούμενα πέντε έτη) και 900 από το 2001 έως σήμερα, τότε μπορεί να βγει σε σύνταξη αν κάνει αίτηση για σύνταξη π.χ. στο 2015, την οποία θα ξεκινήσει να λαμβάνει από την ημερομηνία της αίτησης και μετά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ..αν δεν βγω στην συνταξη , θα πάρω τα αναδρομικά απο την Πρόνοια απο τους μηνες που περίμενα για την σύνταξη απο το ΙΚΑ ή θα πληρωθώ απο την μέρα που θα καταθέσω στην Πρόνοια τα χαρτιά μου;;Επίσης να ρωτήσω , πως αποδεικνύεις την αναπηρία σου σε κάποια υπηρεσία ;;; βγάζεις κάποια ταυτότητα ή πρέπει πάντα να δείχνεις το χαρτί απο το ΚΕΠΑ ;;

      Διαγραφή
    3. Οποιαδήποτε παροχή την δικαιούμαστε από την ημερομηνία που υποβάλλουμε την αίτηση γι' αυτήν κι εφόσον πληρούμε τις προϋποθέσεις.

      Ναι, η αναπηρία αποδεικνύεται με την απόφαση από το ΚΕ.Π.Α.

      Διαγραφή
  19. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ..ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΗ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΠΑ ΣΥΝΟΛΟ 90%..ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΙΔΡΙΜΑΤΙΚΟΥ ,ΑΛΛΑ ΤΟΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ .. ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΠΟΔΙΩΝ ΜΟΥ ΒΑΛΑΝΕ 67% .. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Όχι, δεν το δικαιούστε, αλλά κι από τα άλλα δύο επιδόματα που αναφέρετε μόνο το εξωιδρυματικό θα σας δώσει ο ασφαλιστικός σας φορέας.

      Διαγραφή
  20. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67% (ΛΟΓΩ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ). ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Ναι, πρέπει να ενημερώσετε την Πρόνοια για τούτη τη μεταβολή.
      Δυστυχώς, η "Οικονομική Ενίσχυση Βαριάς Αναπηρίας με 67% και άνω" προβλέπεται μόνο για ανασφάλιστους ή έμμεσα ασφαλισμένους.

      Διαγραφή
  21. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ 50 ΕΤΩΝ , ΕΧΩ 700 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΚΑΙ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ . ΕΧΕΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ . Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 90% ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΩΝΑ .ΕΓΩ ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Δυστυχώς, δεν επαρκεί ο αριθμός των ενσήμων σας.
      Για να βγείτε σε σύνταξη με ΑμεΑ σύζυγο χρειάζεστε 7.500 ημέρες εργασίας (με χρόνο πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης).

      Διαγραφή
  22. καλημερα!ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια που προσφερετε .....εχω αδερφο αμεα με ποσοστο αναπηριας 67% και ανω εφορου ζωης.....ενδιαφερομαι να κανω αιτηση στο νομο 2643/98 για προσληψεις στο δημοσιο σαν εμμεση αμεα...η προκυρηξη ζηταει αποφαση πρωτοβαθμιας επιτροπης ικα η πιστοποιηση κεπα για την πιστοποιηση αναπηριας....δυστυχως ο αδερφος μου δεν εχει περασει τετοια επιτροπη...το μονο εγγραφο που διαθετουμε ειναι αποφαση πρωτοβαθμιας επιτροπης νομαρχιας του 2006 με ισχυ εφορου ζωης που ειχε περασει για το επιδομα προνοιας....αυτο το εγγραφο δε με καλυπτει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. 47852/2416 18/12/2014 καθορίζει τα δικαιολογητικά σύμφωνα μ' αυτά που γράψατε, δηλαδή είτε απόφαση από υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ, είτε από το ΚΕ.Π.Α.

      Όμως, κάνει εντύπωση το ότι στο άρθρο 1 παρ.β αναφέρεται:
      «Επίσης προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, οι οποίες διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του νόμου αυτού.»

      Το παραπάνω αναφέρεται στον Ν.2643/98, ο οποίος αναφερόταν στις υγειονομικές επιτροπές του Ν.611/77, δηλαδή στις υγειονομικές επιτροπές της Νομαρχίας!

      Αν ήμουν στη θέση σας, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να περάσει ο αδερφός σας από ΚΕ.Π.Α, θα έκανα μια προσπάθεια να βασίσω το δικαιολογητικό που έχω στα χέρια μου, σύμφωνα με τα γραφόμενα στην ανωτέρω παράγραφο και με τη σύμφωνη γνώμη του Συνήγορου του Πολίτη, για πιο σιγουριά.

      Θα σας έλεγα να καταθέσετε το δικαιολογητικό που έχετε στα χέρια σας και να απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Πολίτη αν χρειαστεί.
      Εκτός κι αν εκτιμάτε ότι προλαβαίνετε να περάσετε από ΚΕ.Π.Α., ο αδερφός σας δηλαδή.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα. Είμαι 60 ετών και παίρνω από το 1992 το επίδομα από την πρόνοια για 67% αναπηρία( αγκυλωτικη σπονδυλιτιδα). Έχω 1432 ενσήμα από το ΙΚΑ για εργασία την περίοδο 1974-1979. Μπορώ να διεκδικήσω αναπηρική σύνταξη ; Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Ίσως τότε να μπορούσατε, επειδή σήμερα τα ένσημα μάλλον δεν είναι αρκετά.
      Τον σημαντικότερο είναι να ξέρουμε πότε εμφανίστηκε η αναπηρία και τον αριθμό των ενσήμων που έγιναν την προγούμενη, από την εμφάνιση της αναπηρίας, πενταετία.

      Διαγραφή
  24. Ο πατέρας μου είναι ανασφάλιστος υπερήλικας,παίρνει επίδομα αναπηρίας 67% 8 συνεχόμενα χρόνια, πέρασε 3 συνεχόμενες φορές την επιτροπή . Δικαιούται το επίδομα αναπηρίας έφορου ζωής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, παρά μόνο αν κριθεί η αναπηρία του με επ΄αόριστο διάρκεια.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα σας έχω αναπηρική σύνταξη μόνιμη 50 % μου επιτρέπει να δουλεψω ο νόμος σαν ημιαπασχοληση;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω πως ναι, αρκεί αυτά που θα κερδίζετε, στην περίπτωσή σας (50%) να μην ξεπερνούν το 1/2 από αυτά που θα κέρδιζε κάποιος υγιής που θα εργαζόταν στο ίδιο πόστο με το δικό σας.
      Αξιοσημείωτο δε είναι αν η δουλειά σας είναι πνευματικού είδους περισσότερο, διότι αν στηρίζεται στο σωματικό στοιχείο της εργασίας τότε μπορεί ο ασφαλιστικός σας οργανισμός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να σας μειώσει το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας κι έτσι να απωλέσετε το δικαίωμα της σύνταξης.
      Δείτε κι εδώ:
      http://logistisamea.blogspot.gr/2014/12/blog-post_20.html?spref=fb
      «Προσοχή: Σε περίπτωση ταυτόχρονης απασχόλησης και συνταξιοδότησης ο ασφαλιστικός φορέας έχει το δικαίωμα μετά από συνεχή απασχόληση έξι μηνών να σας αφαιρέσει το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας με αποτέλεσμα πιθανή μείωση του ποσού της σύνταξης, μέχρι και διακοπή της σύνταξης.»

      Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον ασφαλιστικό σας φορέα μόλις ξεκινήσετε την απασχόληση.

      Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν θέτατε έγγραφο ερώτημα στο ΙΚΑ με όλα τα στοιχεία της απασχόλησης σας (αντικείμενο, αποδοχές, μόρφωση) έτσι ώστε να λάβετε έγγραφη απάντηση η οποία θα σας κατοχύρωνε από τυχόν απρόβλεπτες αποφάσεις εκ μέρους του ασφαλιστικού σας φορέα.

      Διαγραφή
  26. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ειμαι 56 χρονων καρκινοπαθης .εχω περαση ΚΕΠΑ και μου εδωσαν 80% αναπηρια τα ενσηματα μου του ΙΚΑ μαζι με το στροτο ειναι περιπου 3100 δικαιουμαι καμια συνταξι απο πουθενα
    σας ευχαριστω....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να δικαιούστε αν έχετε πραγματοποιήσει στην ασφάλιση 1.500 ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον 600 τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε η αναπηρία.

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα..Ο πατέρας μου είναι 54 ετών και πρόσφατα έκανε αφαίρεση νεφρού λόγω όγκου,δικαιούται τίποτα σε αυτή την περίπτωση?Και αν ναι τι?Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Πρέπει να δείτε αν καλύπτει τις προϋποθέσεις, είτε για σύνταξη αναπηρίας (αν υπάρχουν ένσημα και είναι ασφαλισμένος) ή αν δικαιούται κάποιο προνοιακό επίδομα.
      Για παράδειγμα, δείτε για σύνταξη αναπηρίας εδώ:
      http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/pensions/handicap_sub/handicap_a.cfm

      και για τα επιδόματα αναπηρίας εδώ:

      Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία
      http://www.kep.gov.gr/portal/page/portal/kep/FullStory?sid=1748

      κι εδώ:
      Επιδότηση νεφροπαθών
      http://www.kep.gov.gr/portal/page/portal/kep/FullStory?sid=1035


      Ακόμα καλύτερα να κατεβάσετε τον Οδηγό του Πολίτη με αναπηρία για να δείτε το θεσμικό πλαίσιο με τις προϋποθέσεις:
      http://84.205.251.116/%282917009920655290%29/eCPortal.asp?id=3962&nt=19&lang=1&pID=3850&lang=1

      Διαγραφή
  29. Κυριε Μπαρδακη,ειμαι γυναικα ,58 ετων ,εμμεσα ασφαλισμενη(δια του συζυγου μου),, με εγγενη αναπηρια 67% (εγγενης καταρρακτης-μονοφθαλμος ) ,δικαιούμαι κάποιο προνοιακό επίδομα η χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης;και εαν ναι,μπορειτε να μου πειτε για τι υψους ποσο προκειται;Να σας ενημερωσω παντως, οτι ουδεποτε εχω περασει απο επιτροπες !Μονο απο διαφορους οφθαλμιατρους ! Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον εξεταστείτε από το ΚΕ.Π.Α και σας κρίνει με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% θα δικαιούστε την "Οικονομική Ενίσχυση Βαριάς Αναπηρίας" από την Πρόνοια ως έμμεσα ασφαλισμένη.
      Αν δεν κάνω λάθος το χορηγούμενο ποσό είναι 313 μηνιαίως και καταβάλλεται ανά δίμηνο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση ενημερωση,κ.Μπαρδακη!Καλοσυνη σας!
      υ.γ και να φανταστειτε οτι ουτε καν εγνωριζα εως σημερα αυτην την δυνατοτητα το δικαιωμα μου!Αυτα συμβαινουν δυστυχως οταν ο πολιτης δεν ειναι ενημερωμενος για τα δικαιωματα του...Μας υπερκερνα η αναγκη καλυψης των υποχρεωσεων μας...Και βεβαιως δεν θα υπαρχει δυνατοτητα αναδρομικης διεκδικησης .Τι λετε;Το γνωριζετε;

      Διαγραφή
    3. Στο προηγούμενο μήνυμα το 313 σημαίνει 313 ευρώ.

      Τώρα, όσον αφορά αυτό που με ρωτάτε:
      Τα οικονομικά αποτελέσματα μιας παροχής ξεκινούν από τη στιγμή εκείνη που κάποιος κάνει αίτηση γι' αυτήν.
      Στη δική σας περίπτωση, τα οικονομικά αποτελέσματα θα ξεκινήσουν από τη στιγμή εκείνη που θα κάνετε αίτηση στην Πρόνοια του Δήμου της περιοχής σας, ή σε κάποιο ΚΕΠ.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστω και παλι!Ειστε ενας πολυ χρησιμος ανθρωπος για την κοινωνια .Να σας εχει ο Θεος καλα!

      Διαγραφή
  30. kalispera, exo sklirnsi kata plakas,apo to KEPA perasa me 85% ,dhen exo dhulepsi pote,ime asfalizmeni me ton andra moy,e kana etisi sto ika,moy dhosan ena karti ,poy lei ,katigoria sintaksis ,παραπληιγικο επιδομα,ithela na ksero an dhikioume to epidoma epidi dhen exo dhulepsi pote?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα.
      Βεβαίως! Το παραπληγικό επίδομα το δικαιούνται και τα έμμεσα ασφαλισμένα άτομα. Δεν έχει σημασία το ότι δεν έχετε εργαστεί.

      Διαγραφή
  31. Καλησπερα σας.Εχω ποσοστο αναπηριας 80%,1489 ενσημα στο ικα και 50 ενσημα στο τεβε.Ειμαι 30 ετων.Επίσης εχω 54 ημερες που εχω επιδοτηθεί λόγω ασθενείας το 2011 απο το ικα.Οι μέρες επιδότησης λόγω ασθενειας πιανονται για κανονικα ενσημα?Επαρκουν τα ενσημα για συνταξη αναπηρίας?μπορω αν δεν επαρκουν να αναγνωρίσω τη στρατιωτικη θητεια ή κατι άλλο?Επισης εχω επιδοτηθει λογω ανεργιας απο 4/2012-4/2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Για τη σύνταξη αναπηρίας απαιτούνται πραγματικές ημέρες εργασίας.

      Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας ή ανεργίας επεκτείνει την πενταετή περίοδο μέσα στην οποία απατούνται τουλάχιστον 600 ένσημα πριν την έλευση της αναπηρίας (περίπτωση συνταξιοδότησης με 1.500 ένσημα).

      Για την περίπτωση όπου απαιτούνται ένσημα σύμφωνα με την ηλικία, η ηλικία των 30 ετών απαιτεί 1.380 ημέρες εργασιας, από τις οποίες οι 300 να έχουν πραγματοποιηθεί στα αμέσως προηγούμενα πέντε (5) έτη από εκείνο το οποίο κατέστη ανάπηρος ο ασφαλισμένος. Ως πέμπτο έτος μπορεί να υπολογιστεί και το έτος εκδήλωσης της αναπηρίας.

      Διαγραφή
  32. καλησπερα! εχω ποσοστο 50% το πηρα πριν 2 χρονια και τωρα εχει λειξει... τι πρεπει να κανω ? ξανα αιτηση ? θα με καλεσουν το κεπα απο μονοι τους? ευχαριστω εκ τον προτερον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Πρέπει να ενεργήσετε από δική σας πρωτοβουλία. Τα ΚΕ.Π.Α δεν ειδοποιούν για τέτοιες περιπτώσεις.

      Διαγραφή
  33. καλημερα σας.σας εστειλα χθες ένα μηνυμα και θα ηθελα αν ειναι ευκολο μια διευκρίνηση.έχω 1489 ένσημα στο ικα και θελω να βγαλω σύνταξη αναπηριας.απο αυτα τα ένσημα αφαιρούνται 54 ημερες που επιδοτηθηκα λογω ασθενειας το 2011?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Σας απάντησα χθες, μπορείτε να δείτε την απάντηση παραπάνω, κάτω από την ερώτησή σας.
      Από τα ένσημά σας δεν αφαιρείται καμία ημέρα, σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα ήμουν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 29 χρόνια.Το 2012 λόγω οικονομικών προβλημάτων έκλεισα την επιχείρησή μου.Πέρυσι είχα ένα πρόβλημα υγείας και πέρασα ΚΕΠΑ που μου έδωσε ποσοστό αναπηρίας 80% έκανα τα χαρτιά μου για αναπηρική σύνταξη αλλά δε μου χορηγείτε διότι έχω οφειλή στον ΟΑΕΕ που αγγίζει τις 15000 ευρώ.Ζήτησα να γίνει συμψηφισμός διότι το όριο για τον συμψηφισμό είναι οι 20.000 ευρώ και μου λένε από τον ΟΑΕΕ ότι για τις αναπηρικές είναι 10.000 ευρώ.Η βεβαίωση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ ήταν ετήσιας διάρκειας.Τι ακριβώς συμβαίνει και θα παρακαλούσα να μου αναφέρεται το Νόμο που ορίζει ότι για τους υποψήφιους συνταξιούχους των αναπηρικών συντάξεων το όριο συμψηφισμού οφειλών και απόδοσης σύνταξης είναι οι 10000 ευρώ και όχι οι 20000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Έχει μια λογική αυτό που σας είπαν, αλλά κι εσείς έχετε δίκιο να αμφιβάλλετε διότι βάσει του Ν.3863/2010, άρθρο 61, όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν.3996/2011, άρθρο 43 και τον Ν.4075/2012, άρθρο 32,παρ.3:
      «Ειδικά για τους δικαιούχους του ΟΑΕΕ, το ανώτατο όριο της παραγράφου 2 είναι το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.»

      Μπορείτε να ζητήσετε να σας δώσουν την εγκύκλιο ΟΑΕΕ που υπαγορεύει οδηγίες για το όριο συμψηφισμού στις 10.000 ευρώ όσον αφορά τις συντάξεις αναπηρίας.
      Έχουν υποχρέωση να σας τη δώσουν.

      Αν βέβαια η εγκύκλιος αναφέρεται σε νόμο παλαιότερο του Ν.3863/10 τότε μάλλον δεν ισχύει και σας συμβουλεύω να κάνετε την αίτησή σας στον ΟΑΕΕ κι αν δεν σας την κάνουν δεκτή να απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Πολίτη που έχει καλύτερες γνώσεις επί του θέματος.

      Διαγραφή
  35. Καλησπερα κε μπαρδακη.θα ηθελα παρακαλω να ρωτησω ειμαι 58 ετων εχω περα σει 2 φορες κεπα με 67 τοις εκατο και συνολο μηνων συνεχους συνταξης 54 μηνες η δευτερη φορα ληγει 31-1-2017.τοτε θα ειμαι ακριβως 59 ετων και 6 μηνων.η παθηση μου ειναι στη λιστα , νευρολογικο το προβλημα[giulen barre] ηθελα να μαθω αν κοντα στη ληξη της συνταξης υποβαλω αιτηση για αοριστου η αιτηση να ξαναπερασω επιτροπη για 3 φορα.βασικα απο το συνολο των μηνων συνεχους συνταξης μου λειπουν 6 μηνες μεχρι τους 60 μηνες που χρειαζονται τι να κανω παρακαλω πολυ.ευχαριστω παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Κοιτάξτε, η περίπτωσή σας ανήκει στις Διαταραχές ΠΝΣ, αν δεν έχω καταλάβει λάθος.
      Αν πρόκειται για περίπτωση με εγκατεστημένη παράλυση τότε είναι πολύ πιθανό και με την προϋπόθεση ότι η τελευταία απόφαση από ΚΕ.Π.Α, που έχετε στα χέρια σας, έχει εκδοθεί μετά τις 18/11/2013, κάνοντας μια αίτηση αναθεώρησης στο ΚΕ.Π.Α (δεν προβλέπεται προθεσμία, ούτε κόστος) να σας κρίνουν εκ νέου την απόφαση, αυτή τη φορά με διάρκεια επ' αόριστο.

      Δείτε σχετικό μου άρθρο εδώ:
      «ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΕ.ΠΑ»
      http://logistisamea.blogspot.gr/2014/11/blog-post_93.html

      Διαγραφή
    2. Εξυπακούεται ότι δεν θα χρειαστεί να επανεξεταστείτε, επειδή η διαδικασία θα γίνει υπηρεσιακώς.

      Διαγραφή
    3. σας ευχαριστω παρα πολυ κε μπαρδακη απλα θελω τη γνωμη σας ποτε να κανω την αιτηση αναθεωρησης στα κεπα τωρα η κοντα στη ληξη δηλ 31-1-2017

      Διαγραφή
    4. Τελείως υποκειμενικά, αν ήμουν στη θέση σας θα προτιμούσα να την κάνω τώρα.

      Διαγραφή
    5. χιλια ευχαριστω κε μπαρδακη

      Διαγραφή
    6. και κατι τελευταιο κε μπαρδακη γιατι μαλλον σας κουρασα απλα μετα την καταθεση αναθεωρησης υπαρχει περιπτωση να μου μειωσουν ως προς το χρονο την αποφαση τα κεπα που ληγει 31-1-2017 και να μου μειωσουν επισης το 67% του ποσοστου αναπηριας και παλι ευχαριστω πολυ

      Διαγραφή
    7. Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.
      Δεν πρόκειται για ιατρική κρίση εκ νέου, αλλά για διόρθωση διοικητικής πράξης.

      Διαγραφή
  36. καλησπερα ειμαι γεννημενος το 1961 με 3 παιδια εχω μεχρι τον αυγουστο του13 9890 βαρεα απο τν αυγουστο του 2013 μεχρι 31-12-2015 ειμαι με αναπηρικη συνταξη 67% και ξαναπερναω παλι κεπα η ερωτηση ειναι πως και ποτε μπορω να παρω κανονικη συνταξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά όταν έρθει η ώρα του γήρατος, δηλαδή όταν φτάσετε τα 67 έτη στην ηλικία θα μπορείτε να μετατρέψετε τη σύνταξη αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος αν το θελήσετε.

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα
    Ονομάζομαι ΣΑΦΛΕΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ γεννημένος το 1957 και έχω 4χρόνια ασφάλισης ΤΑΕ και απο το 1992 εωσ σήμερα 0ΑΕΕ (ΤΕΒΕ) Το 2004 μετά απο σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας κατέστει ανάπηρος και έκτοτε λαμβάνω το εξωιδριματικό επίδομα, είμαι δε ενεργός ασφαλισμένος.Το 2014 εξετάστηκα απο τα ΚΕΠΑ και κρίθηκα ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 90% δια βίου.
    Εάν αποφασίσω να καταθέσω για σύνταξη αναπηρίας μηπως γνωρίζεται περίπου το ύψος της σύνταξης που θα λάβω; Είμαι στην κατηγορία ασφάλισης Π6.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΣΑΦΛΕΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
    6977207800

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τον υπολογισμό.

      Πάντως, με τόσο υψηλό ποσοστό αναπηρίας το ποσό θα είναι το πλήρες που αντιστοιχεί στη σύνταξη αναπηρίας.

      Διαγραφή
  38. Καλησπερα! Ειμαι 21 ετων σταματησα τις σπουδες μου λογω επιλιψιας η οποια εμφανιστηκε στα 16 με μυοκλονικες συσπασεις περυσι μεχρι σημερα εμφανισα γενικευμενη επιλιψια εχω κανει 8 κρισεις και εφ ορου ζωης τα χαπια αφου σταματησα τις σπουδες εργαζομαι 2 μηνες μονο αλλα δεν μπορω να συνεχισω λογω κρισεων που παρουσιασα στη δουλεια μπορω να παρω αναπηρικη συνταξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, τα ένσημα είναι πολύ λίγα, μπορείτε να το δείτε και στον πίνακα αυτού του άρθρου.
      Επειδή η αναπηρία εμφανίστηκε πριν την υπαγωγή σας στην ασφάλιση χρειάζεται να εμφανιστεί ουσιώδης επιδείνωση.

      Δείτε το άρθρο μου εδώ:
      http://logistisamea.blogspot.gr/2014/08/blog-post_46.html?spref=fb

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα σας.
    Εχω 1300 ενσημα στο ΤΕΒΕ και 329 στο ΙΚΑ με αυτη τη χρονολογικη σειρα. Διαβασα οτι στη διαδοχικη ασφαλιση για τις συνταξεις αναπηριας αρκουν 300 ενσημα οποτεδηποτε στον τελευταιο φορεα οπου μπορουν να προσμετρηθουν και αυτα του ΤΕΒΕ ως χρονος ασφαλισης που διανυθηκε στον τελευταιο φορεα, δηλαδη σαν να τα εκανα ολα στο ΙΚΑ. Σωστα ως εδω;
    Εχω 67% αναπηρια με αποφαση του 2015 οταν περασα επιτροπη πρωτη φορα (αν και η αναπηρια υπαρχει απο το 2004 απλα ανεπισημα και ειμαι 30 ετων). Δεν θα σας κουρασω περαιτερω, αυτο για τη διαδοχικη ασφαλιση ισχυει και αν ναι μπορω να παρω με αυτα τα ενσημα αναπηρικη συνταξη η μου ξεφευγει κατι; Επισης ζητανε κατι αλλο; Νικος απο Αγρινιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίνοντας από τον αριθμό των ενσήμων εκτιμώ ότι το ΙΚΑ θα είναι ο αρμόδιος ασφαλιστικός οργανισμός που θα κρίνει την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά θεωρώ πιθανότερο το ΙΚΑ να κρίνει ότι τη σύνταξη θα τη λάβετε από τον ΟΑΕΕ τελικά.

      Μάλλον εξαρτάται, πέρα από τον αριθμό των ενσήμων και το σε ποιον ασφαλιστικό φορέα ήσαστε ασφαλισμένος όταν επήλθε η αναπηρία σας.

      Διαγραφή
  40. Καλησπερα σας..Ειμαι 39 ετων και εχω τα απαραιτητα ενσημα για αναπηρικη συνταξη με βαση την ηλικια μου.
    Πασχω απο ιδιοπαθη νοσημα χωρις θεραπεια που υπαρχει και στο πινακα με τις 43 παθησης.
    Πηρα την πρωτη φορα απο τα κεπα 67% και την δευτερη φορα λογω επιδεινωσεων 80%.Κατεθεσα τα χαρτια για συνταξη αναπηριας στο ικα και ενω περιμενα , μου εκαναν ενσταση να ξαναπερασω 2 μηνες μετα επιτροπη για επανελεγχο.
    Τι μπορει να σημαινει αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτάξτε, όπως έχουμε το δικαίωμα εμείς να κάνουμε ένσταση στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, έτσι και ο διευθυντής του ΙΚΑ έχει το ίδιο δικαίωμα να κάνει ένσταση σε περίπτωση που έχει κάποια αμφιβολία.

      Ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει προβλέψει τους μηχανισμούς για την προστασία του συμφέροντός του.

      Διαγραφή
    2. Καλημερα και σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

      Διαγραφή
  41. γεια σας ειμαι 58 ετων και εχω καρκινο του ηπατος εχω τα 1500 ενσημα για το ικα αλλα τα τελευταια 5 χρονια εχω 300 βγαινω σε συνταξη;απαντηστε μου ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα.
      Στην περίπτωση των 1.500 ενσήμων ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 600 ένσημα το λιγότερο μέσα στα τελευταία έτη (5) έτη τα αμέσως προηγούμενα από εκείνο που κατέστη ανάπηρος.

      Αν κατά τη διάρκεια της πενταετίας αυτής ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί λόγω ασθένειας ή ανεργίας, ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των πέντε ετών επεκτείνεται για το αντίστοιχο προς την επιδότηση ή τη συνταξιοδότηση χρονικό διάστημα.

      Αν δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις θα πρέπει να κοιτάξετε για το προνοιακό επίδομα, αρκεί να υπάρχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

      Διαγραφή
  42. Κύριε Ανδρέα συγχαρητήρια για το έργο σας.
    Η αδερφή του πατέρα μου είναι 40 περίπου ετών σήμερα και γεννήθηκε με εγκεφαλική παραπληγία(είναι σχεδόν ολικός παράλυτη αλλά νοητικά είναι εντάξει).Έχει παλιά γνωμάτευση από πρωτοβάθμιας επιτροπής,80% εφ'όρου ζωής.Σκεφτόμαστε να την περάσουμε επιτροπή ΚΕΠΑ,παρόλο που δεν είναι απαραίτητο,ώστε να έχει μια πιο ''ισχυρή'' γνωμάτευση στα χέρια της.Το πιο πιθανό είναι το ΚΕΠΑ να της δώσει άνω του 80%,ίσως 81% που συνηθίζουν πλέον να γράφουν.
    Η γυναίκα δεν είχε ποτέ ένσημα στη ζωή της και από όταν συγχωρέθηκε ο πατέρας της (η μητέρα της ζει και είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ),ο οποίος ήταν ασφαλισμένος στον σημερινό ΟΑΕΕ,λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα από τον ΟΑΕΕ ύψους 780 περίπου ευρώ.Επίσης λαμβάνει επίδομα κίνησης από την πρόνοια,250 ευρώ περίπου ανά δίμηνο.Στον ΟΑΕΕ την έχουν ποσοστό άνω του 67%.
    Πιστεύετε ότι αν τους πάμε τη νέα γνωμάτευση με 80% ή και 81% δικαιούται κάτι περισσότερο από εκεί;Πιστεύετε ακόμη ότι τα δύο επιδόματα που λαμβάνει είναι και τα μοναδικά ή μπορούμε να ψαχτούμε και για κάτι άλλο (π.χ. σύνταξη αναπηρίας,επίδομα για άτομο που την φροντίζει,επίδομα βαρειάς αναπηρίας ή οτιδήποτε άλλο);
    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένη την αύξηση του ποσοστού αναπηρίας της θείας σας από το ΚΕ.Π.Α.

      Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες παροχές που μου περιγράφετε δεν έχει καμία χρησιμότητα η αύξηση του ποσοστού της.

      Διαγραφή
  43. Κύριε Μπαρδάκη, χαίρεται!
    Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας!
    Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, να σας κάνω 2 ερωτήσεις. Είμαι 54 χρονών, έχω κάνει ολική λαρυγγεκτομή, ανήκω στις 43 παθήσεις με μόνιμη αναπηρία, το ΚΕΠΑ μου έδωσε 80% αναπηρία και μου ζητά να ξαναπεράσω σε 3 χρόνια. Εφόσον ανήκω στις μόνιμες παθήσεις, γιατί μου ζητάνε να ξαναπεράσω απο την επιτροπή;Για να μου μειώσουν το ποσοστό;
    Και μια ακόμα ερώτηση, απο τι ΙΚΑ με έβγαλαν στη σύνταξη λόγω αναπηρίας με 7.600 ένσημα και είμαι ασφαλισμένος πριν το 1980, όταν θα φτάσω στο όριο ηλικίας θα αυξηθεί η σύνταξη και ποιο είναι το όριο ηλικίας;
    Τώρα έχω 3 ανήλικα, 16, 14 και 11 ετών.
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Kαλησπέρα. Θέλω να διαβάσετε το άρθρο μου με τίτλο "Αίτηση αναθεώρησης στα ΚΕ.Π.Α".
    http://logistisamea.blogspot.gr/2014/11/blog-post_93.html?spref=fb
    Όταν φτάσετε στην ηλικία θα μπορείτε να ζητήσετε μετατροπή της σύνταξής σας σε σύνταξη γήρατος.
    Κανονικά, εφόσον δεν έχετε ένσημα να προσθέσετε, δεν θα υπάρξει αύξηση στη σύνταξή σας.
    Ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της σύνταξης είναι ο ίδιος και για τα δύο είδη συντάξης, γήρατος και αναπηρίας.
    Τα τέκνα που σας βαρύνουν αυξάνουν τη σύνταξή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια, επειδή εσείς έχετε διαφορετική πάθηση και αρκετά ένσημα, με την μετατροπή από σύνταξη αναπηρίας σε γήρατος θα μπορείτε να έχετε αύξηση της σύνταξης επειδή θα προσμετρηθεί ο χρόνος σύνταξης αναπηρίας.

      «Κατ' εξαίρεση, δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος:

      - των τυφλών,
      - παρα-τετραπληγικών,
      - πασχόντων από μεσογειακή αναιμία,
      - σκλήρυνση κατά πλάκας,
      - των νεφροπαθών,
      - αιμορροφιλικών,
      - υποβληθέντων σε μεταμόσχευση μυελού των οστών,
      - ακρωτηριασμένων κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο. »

      Διαγραφή
  45. γεια σας εχω χρονια επιληψια γεννηθηκα με αυτο και χρονια αρθριτιδα εχω ενσημα 6 χρονων ,νομιζω εχω 3500 ειναι αρκετα για συνταξη αναπηριας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Αν δείτε παραπάνω έχω βάλει ένα πινακάκι με τις προϋποθέσεις (από λάθος μου δεν εμφανίστηκε χθες).
      Από εκεί θα καταλάβετε ότι στη δική σας περίπτωση, στην οποία υπάρχει η αναπηρία εκ γενετοίς, είναι απαραίτητο να υπάρχουν 4.500 ένσημα και ουσιώδης επιδείνωση.

      Διαγραφή
  46. Γεια σας ειμαι 55 χρονων και παιρνω συνταξη αναπηριας με 72% εδω και5,5 ετη και τον ιουνιο περναω παλι επιτροπη,ηθελα να ρωτησω επειδη εχω 2 ασθενειες απο διαφορετικες ειδικοτητες τον εισηγητικο φακαλο θα τον συμπληρωσουν 2 γιατροι?Επισης θα οριστικοποιθει η συνταξιοδοτηση μου?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας.
      «Ο Εισηγητικός Φάκελος Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας συμπληρώνεται από τον ιατρό της προέχουσας πάθησης»

      http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_P51-43_15-11-2013.pdf

      Διαγραφή
  47. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Ήμουν αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού με τον βαθμό του ανθυποπλοιαρχου έως 23.12.06ημερα του εργατικού ατυχήματος μου. Τόσο η επιτροπή ΑΝΥΕ όσο και του ΚΕΠΑ μ έχουν βγάλει ανίκανο προς εργασία. Η δε επιτροπή ΚΕΠΑ μου έχει δώσει 80/100 λόγω της νεύρο αισθητήριο βαρυκοια-κωφωση αμφω ,νεφρεκτομη αριστερού νεφρού με νεφρική ανεπάρκεια του Δεξιού σταδίου 2 περιφερικη παγγρεατεκτομη-χολοκυστεκτομη. Λαμβάνω το 70 /100 κατώτατης αναπηρικής σύνταξης. Η ερώτηση μου είναι, μιας και η βαρυκοια-κωφωση είναι στις μη αναστρέψιμες παθήσεις άρα θα πάρω αορίστου χρόνου βεβαίωση από το ΚΕΠΑ το ίδιο θα συμβεί και με την αναπηρική σύνταξη μου η θα περιμένω να κλείσω 12 χρόνια; Αν ναι το πόσο σύνταξης θα αυξηθεί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά επίσης!
      Κοιτάξτε, η διάρκεια της πάθησης θα κριθεί επ΄αόριστο, όμως η σύνταξη αναπηρίας δύναται να οριστικοποιηθεί, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό, μιλώντας γι΄ αυτήν την περίπτωση πάντα.
      Υποχρέωση για οριστικοποίηση στις συντάξεις υφίσταται όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του σχετικού (του τρίτου πίνακα) του άρθρου μας.
      Βέβαια, στην περίπτωση όπου υπάγεστε στις 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκειά της κρίνεται επ΄αόριστο, δεν θα χρειαστεί να εξεταστείτε εκ νέου από τα ΚΕ.Π.Α.
      Το ποσό της σύνταξης δεν αυξάνεται από την οριστικοποίηση της.
      Αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο όταν κάποιος έρθει στην ηλικία και ζητήσει μετατροπή της σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος κι εφόσον επιθυμεί να προσθέσει στον ασφαλιστικό του χρόνο τον χρόνο αναπηρίας, αλλά υπό προϋποθέσεις και εκτός κάποιων πολύ συγκεκριμένων παθήσεων.

      «Είναι δυνατή η μετατροπή της σύνταξης λόγω αναπηρίας σε σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει την ηλικία και τις ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, συνυπολογιζομένου και του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
      Κατ' εξαίρεση, δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος:

      των τυφλών,
      παρα-τετραπληγικών,
      πασχόντων από μεσογειακή αναιμία,
      σκλήρυνση κατά πλάκας,
      των νεφροπαθών,
      αιμορροφιλικών,
      υποβληθέντων σε μεταμόσχευση μυελού των οστών,
      ακρωτηριασμένων κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο. »

      https://www.ika.gr/gr/infopages/asf/pensions/ghratos_sub/ghratos_e1.cfm

      Διαγραφή
  48. καλημερα σας1Εδω και 13 χρονια πασχω απο ρευματοειδη αρθριτιδα[νοσο του κολλαγονου-still]ειμαι45 χρονων και ασφαλισμενη στον ΟΓΑ.Πριν 5 χρονια ειχα περασει απο τα ΚΕΠΑ μου εδωσαν ποσοστο 67%.Περσι ομως που ξαναπερασα επιτροπη μου μειωσαν το ποσοστο στο 50% με αποτελεσμα να διακοπει η αναπηρικη αν και η κατασταση της υγειας μου ηταν η ιδια και εχω φτασει σε σημειο να κανω ενεσεις μονη μου καθε μερα τους λεγομενους βιολογικους παραγοντες.Ειμαι κατα κυριο επαγγελμα αγροτισα και σαφως η υγεια μου δεν μου επιτρεπει να εργαζομαι σε αγροτικες εργασιες. Βεβαιως αν ημουν υπαλληλος γραφειου δεν θα ειχα προβλημα ,αλλα τωρα;Τ Ι ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ΄;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας.
      Ο πίνακας με τα ποσοστά αναπηρίας για την ίδια περίπτωση ορίζει ένα ποσοστό 50-80 τοις εκατό. Μεταξύ δηλαδή αυτής της ζώνης του 30% η υγειονομική επιτροπή επιλέγει και κρίνει αν μπορείτε να βιοποριστείτε βασιζόμενη στις δικές σας δυνάμεις ή όχι.
      Το μόνο που μπορείτε να κάνετε (για σύνταξη αναπηρίας) είναι μόλις λήξει η διάρκεια της κρίσης να ξαναπεράσετε από ΚΕ.Π.Α.

      Επίσης, για τώρα, μπορείτε να ζητήσετε να ξαναπεράσετε με αίτημα το προνοιακό επίδομα αναπηρίας (ποτέ δεν ξέρετε...),
      καθώς επίσης αν σας ενδιαφέρει, για πρόσληψη στο δημόσιο με τον Ν.2643/98.

      Διαγραφή
  49. Eime insouloexartomenos perno epidoma pronias me 67/100 40 xronon 7 xronia teve 3ika dikaioume anapiriki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή τη δική σας περίπτωση πρέπει να τη δούμε με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης θα πρέπει να ξέρω πόσα ένσημα έχετε από το κάθε ασφαλιστικό ταμείο, καθώς επίσης πόσα ένσημα είχατε κάνει την τελευταία πενταετία πριν την εμφάνιση της αναπηρίας και φυσικά αν η αναπηρία εμφανίστηκε πριν ή μετά την υπαγωγή σας στην ασφάλιση.

      Διαγραφή
  50. Έχω χρόνια πάθηση από τα 17 μου που με τα χρόνια επειδηνώθηκε.Έχω πάρει από το ΚΕΠΑ ποσοστό 78% αναπηρία πριν 2 χρόνια.Ποτέ δεν έχω πάρει επιδομα ή σύνταξη.Έχω πολύ λίγα ένσημα.Λόγο ασθένειας δεν μπορούσα να δουλέψω για καιρό.Έχω μεγάλη οφειλή στον Ο.Α.Ε.Ε. (40.000 €).Αυτή τη στιγμή έχω κατάστημα άρα είμαι στον Ο.Α.Ε.Ε. αλλά δεν πληρώνω εισφορές.Τί μπορώ να κάνω;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στον ΟΑΕΕ σε έως 100 δόσεις, καθώς επίσης να συνεχίσετε την ασφάλιση σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη των εισφορών που τρέχουν.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς και δεν αναφέρομαι στο κομμάτι της ρύμισης κύριε Μπαρδάκη....που ούτως ή άλλως είναι ανέφικτη και για μένα όπως και για 400.000 ακόμη επιχειρηματίες περίπου που έχουν οφειλές στον Ο.Α.Ε.Ε.

      Διαγραφή
    3. Εφόσον είναι ανέφικτη, τότε η περίπτωσή σας, καθώς επίσης και χιλιάδων συμπολιτών μας, αν όχι πολύ περισσότερων, καταλήγει σε αδιέξοδο...

      Διαγραφή
  51. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ . ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4172/2013 ΑΡΘΡΟ 14 ΤΟΥ 1/1/2014 ΓΙΑ ΑΠΑΛΑΓΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΕΙΜΑΙ ΑΜΕΑ ΜΕ 81% ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΜΕ ΕΦ'ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ-ΦΟΡΟ-ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΚΡΑΤ. Ν.4024-Ν. 4051 ΚΑΙ ΚΡΑΤ.Ν.4093 ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΧΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΤΕΑΜ . ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΜΑΙ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ?? ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ?? ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΑΛΛΑΣΟΜΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ η ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αριθ.1 του Ν.4024/11
      «Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης όσοι συνταξιούχοι, γενικά, είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω (η ανικανότητά τους πρέπει να προκύπτει από γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε).»

      Μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ.1 του Ν.4051/12
      «Οι εξαιρέσεις από την μείωση του παρόντος νόμου ταυτίζονται με της προηγούμενης μείωσης του Ν.4024/2011.»

      Μείωση για ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000,00 ευρώ (Ν. 4093/12)
      «Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης :
      - οι συνταξιούχοι του Δημοσίου γενικά, οι οποίοι είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.»

      Κράτηση για φόρο και για ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αρ.29 του Ν.3986/11)

      Ο φόρος και η κράτηση για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζονται με τις ισχύουσες, κάθε φορά, διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

      Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α/23.07.2013) απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία:
      - γ) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

      Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν.4172/2013, ορίζεται ότι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο δεν υπόκειται σε παρακράτηση.
      Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1023686 ΕΞ 3.2.2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

      Μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε προκειμένου να ελέγξει τον τρόπο που σας εφαρμόζει τις κρατήσεις.

      https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/10.%20%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82?hc_location=ufi

      Διαγραφή
  52. το 2009 βγηκα σε συνταξει αναπηριας σαν καρκινοπαθεις για 4 χρονια τα 2 80% 1 ΧΡΟΝΟ 67 % και1 χρονο55% μου κατεβασαν το ποσοστο και σε 6 μηνες παρουσιαστηκε επιδηνοση οποτε 1χρονο ειχα44% τωρα μου εδωσαν 87% για εναν χρονο εχω 3337 εσνημα αυτο το διαστημα τις αναπηριας χανετε δηλαδη για να βγω κανονικα στην συνταξη ποσα ενσημα πρεπει να συπληρωσω .Η μπορει να βγει ο συζηγος λογο της δικης μου αναπηριας εχει 7800 ενσημα και ειναι 48 χρονων εγω ειμαι 42 . ευχαριστω πολλη να ειστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να βγείτε σε σύνταξη γήρατος θα πρέπει να έρθετε στην ηλικία.

      Για σύνταξη αναπηρίας, αν δεν πρόκειται για συνέχιση της σύνταξης σας και κάνετε εκ νέου αίτηση θα πρέπει να δείτε τις ημέρες στους πίνακες του άρθρου μας.

      Οι προϋποθέσεις για σύνταξη με σύζυγο ΑμεΑ είναι οι εξής:
      - 7.500 ένσημα
      - Ποσοστό αναπηρίας συζύγου 80% και άνω.
      - Έγγαμος βίος τουλάχιστον 10 ετών πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
      - Ο σύζυγος του αναπήρου να μη λαμβάνει και να μη δικαιούται να λάβει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.

      Αν το παιδί ο/η σύζυγος αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχοληθεί, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία ή η αυτοαπασχόληση.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα,

    Ηλικιωμένη συνταξιούχος γήρατος ΟΓΑ, κρίθηκε από ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 100% εφόρου ζωής χρήζοντας βοήθεια τρίτου αλλά χωρίς δικαίωμα εξωιδρυματικού μάλλον επειδή η παραπληγία δεν προέρχεται από προβλεπόμενη πάθηση.
    Ωστόσο δεν δικαιούται ούτε το βοήθημα απόλυτης αναπηρίας από τον ΟΓΑ καθώς είναι συνταξιούχος γήρατος.
    Η ένσταση στην απόφαση του ΚΕΠΑ θα είχε νόημα, ή το πόρισμα και μετά την δεύτερη εξέταση θα ήταν ίδιο λόγω την νομολογίας?
    Η προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη θα απέδιδε? Ο συνήγορος έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις περιπτώσεις με την απόφαση 5893/28-06-1999.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Κοιτάξτε, το αρμόδιο όργανο να κρίνει αν υπάρχει παραπληγία είναι η υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α.

      Ίσως το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε αν δικαιούστε τη μετατροπή της σύνταξης γήρατος σε σύνταξη αναπηρίας προκειμένου να μπορείτε να λάβετε το επίδομα απόλυτης αναπηρίας.

      «Πότε μετατρέπεται η σύνταξη λόγω γήρατος σε αναπηρίας

      Η μετατροπή επιτρέπεται στον συνταξιούχο εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

      1. Η αναπηρία προϋπήρχε την ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για απονομή σύνταξης λόγω γήρατος
      2. Η αναπηρία διήρκεσε καθ ΄ όλο το χρονικό διάστημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος
      3. Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, συνέτρεχαν και οι προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας.»

      http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/pensions/ghratos_sub/ghratos_e1.cfm

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

      Η κυρία συνταξιοδοτήθηκε λόγω γήρατος αρκετά χρόνια πριν. Η αναπηρία επήλθε πριν 3 χρόνια μετά από πτώση όπου κατέστει απολύτως ανάπηρη (είναι και η ηλικία που δεν επιτρέπει την ανάρρωση). Η απόφαση του ΚΕΠΑ είναι πρόσφατη και την καθιστά ανάπηρη από τον Ιανουάριο του 2015 και εφόρου ζωής.
      Οι παραπάνω όροι για μετατροπή της σύνταξης αφορούν και την συγκεκριμένη περίπτωση? Καλύπτουν και τις συντάξεις του ΟΓΑ (γιατί η σελίδα είναι του ΙΚΑ)?
      Γιατί απ΄ότι φαίνεται, οι όροι ουσιαστικά παραπέμπουν σε αλλαγή της επιλογής της σύνταξης, μιας επιλογής που ουσιαστικά είχε ο ενδιαφερόμενος πριν βγει στην σύνταξη (έτσι όπως ορίζεται...).

      Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Ναι, μάλλον έχετε δίκιο.
      Υπάρχει ο κανόνας ότι όταν υπάρχει συρροή δικαιωμάτων λαμβάνεται η πιο συμφέρουσα (σύνταξη).

      Όμως, ενώ αυτό ισχύει για ΙΚΑ και για ΟΑΕΕ, δεν βρίσκω κάποια διάταξη που να ορίζει ότι ισχύει το ίδιο και για τον ΟΓΑ.

      Μου φαίνεται ότι δεν μπορώ να βοηθήσω, λυπάμαι.

      Διαγραφή
    4. Έχετε βοηθήσει ήδη αρκετά και σας ευχαριστώ πολύ.

      Ο κανόνας συρροής δικαιωμάτων υπολογίζει και τα δικαιώματα μετατροπής της σύνταξης από γήρατος σε αναπηρία, οπότε αν δεν τα πληρεί κάποιος δεν υφίσταται καν συρροή?
      Ή αναφέρεται στα "τυπικά" δικαιώματα-προϋποθέσεις συνταξιοδότησης οπότε αν πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και για γήρατος και για αναπηρίας έχει δικαίωμα να διαλέξει την πιο συμφέρουσα?

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς, το δεύτερο που λέτε εννοεί!

      Διαγραφή
  54. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 64 ΕΤΩΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2013 8Ο ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ.ΜΕ ΝΕΑ ΚΥΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2014 Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΜΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Ναι, ισχύει γιατί αν δείτε στο άρθρο 4 της εν λόγω ΚΥΑ* προβλέπονται τα εξής:

      «Άρθρο 4
      Έναρξη ισχύος
      1. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την οποία γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 1,
      οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους και μέχρι τη λήξη τους.
      2. Κάθε κανονιστική πράξη ή διάταξη που προσκρούει στην παρούσα παύει να ισχύει από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτής.»

      * Αριθμ. Π3α/Γ.Π.οικ. 49361/1253
      Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ.

      Διαγραφή
    2. Με την προϋπόθεση όμως ότι αναφέρεστε σε ΠΑΡΑΤΑΣΗ της οικονομικής ενίσχυσης και δεν είστε νέος δικαιούχος.
      Αν είστε νέος δικαιούχος τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν έναρξη την ημερομηνία της αίτησής σας στην Πρόνοια, ενώ αν πρόκειται για παράταση της επιδότησης ισχύει το παρακάτω:


      «Άρθρο 3
      Μεταβατική διάταξη
      Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος άρθρου, ως ημερομηνία έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων ορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος της γνωμάτευσης των ΚΕ.Π.Α. ή των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 1.

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα
    είμαι παραπληγικός από την ηλικία των 14, δεν είχα κανένα ένσημο πριν την αναπηρία μου, μετά από την αναπηρία μου έχω συνολικά 1200 ένσημα.
    Ποιες οι προϋποθέσεις για να βγάλω σύνταξη. Να προσθέσω πως λαμβάνω το εξωιδρυματικό επίδομα και είμαι άνεργος τον τελευταίο χρόνο.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Εφόσον η αναπηρία σας εμφανίστηκε πριν την υπαγωγή σας στην ασφάλιση τότε μπορείτε να βγείτε είτε σε σύνταξη αναπηρίας με 4.500 ένσημα, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και με την προϋπόθεση ότι η αναπηρία σας έχει εμφανίσει ουσιώδη επιδείνωση (κατα τη διάρκεια της ασφάλισης) ή επειδή είστε παραπληγικός, να βγείτε με τις ειδικές διατάξεις γήρατος Ν.612/77 με 4.050 ένσημα, απαραίτητο ποσοστό αναπηρίας το 67% και δεν απαιτείται επιδείνωση.

      Διαγραφή
    2. Έχω περάσει Κ.Ε.Π.Α. με ποσοστό αναπηρίας 80 και εφ όρου ζωής...άρα ανήκω στην δεύτερη περίπτωση!
      Μια ερώτηση ακόμα, τα ένσημα πρέπει να είναι συνεχόμενα και αν υπάρχει κάποιο όριο στην ηλικία!
      Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σαφή απάντησή σας!!

      Διαγραφή
    3. Eφόσον συγκεντρώσετε 4.050 ένσημα, από τον ασφαλιστικό σας βίο, βγαίνετε οποτεδήποτε σε σύνταξη γήρατος με τις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.612/77.

      Δεν πειράζει αν υπάρχουν κενά εργασίας, αν αυτό ρωτάτε.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πάρα πολυ

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα. Με νόσο του still,βαριά οστεοπόρωση χρονιές ινωσεις και ατελεκτασιες στον πνεύμονα 8/10 ορατότητα απο το ενα μάτι δικαιούται προνοιακό επίδομα? Κι αν ναι με τι ποσοστο αναπηρίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτάξτε, αρχικά πρέπει να κάνετε αίτηση στην Πρόνοια ή σε ένα ΚΕΠ για την Οικονομική Ενίσχυση Βαριάς Αναπηρίας και κατόπιν να εξεταστείτε από υγειονομική επιτροπή ενός ΚΕ.Π.Α για να σας προσδιορίσει ποσοστό αναπηρίας.

      Χρειάζεστε τουλάχιστον 67%.

      Διαγραφή
  57. Γεια σας, ειμαι 40 ετών γυναικα, εχω ήδη περασει μια φορα απο κεπα με ολική κολεκτομη με ειλεοστομια.Μου έδωσαν 80% αναπηρία και παιρνω μια προσωρινή συνταξη. Την δευτερη που θα περάσω , το ποσοστο υπαρχει περίπτωση να μου το αλλάξουν και να γινει λιγότερο; Ευχαριστω πολυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτάξτε, όλα είναι πιθανά.
      Εγώ δεν μπορώ να σας βεβαιώσω κάτι ή να το αρνηθώ, καθώς αυτά είναι θέματα που τα κρίνουν εξιδεικευμένοι ιατροί.

      Βέβαια, πολλά ακούγονται για "περικοπές" στα ποσοστά αναπηρίας και είναι λογικό εν καιρώ οικονομικής ύφεσης.
      Όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

      Διαγραφή
  58. Μόνιμη αναπηρική σύνταξη με ποσοστό 80% λόγω καρκίνου, μπορεί να αναθεωρηθεί λόγω νέας διάγνωσης του συνταξιούχου με τη νόσο Parkinson?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοώντας ότι η νόσος Parkinson προστίθεται στα προβλήματα υγείας του.

      Διαγραφή
    2. Μπορείτε να υποβάλλετε νέο αίτημα εξέτασης.

      Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΙΚΑ Π51/14-22/5/2013:

      «Ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα εξέτασης, το
      οποίο συνίσταται στην υποβολή αίτησης λόγω επιδείνωσης της ήδη
      υπάρχουσας πάθησης ή στην επίκληση νέας.

      Αίτηση επιδείνωσης υποβάλλεται μετά την παρέλευση εξαμήνου από την
      ημερομηνία της τελευταίας ιατρικής κρίσης ή προ της παρέλευσης εξαμήνου εφόσον έχει μεσολαβήσει νοσηλεία σε Δημόσιο νοσοκομείο.

      Επισημαίνεται ότι, δε θα παραλαμβάνονται αιτήσεις επιδείνωσης χωρίς
      παραπεμπτικό, στις περιπτώσεις ύπαρξης ασφαλιστικού φορέα, ενώ για
      τις λοιπές περιπτώσεις (Πρόνοια, εφορία, λοιπές κοινωνικές παροχές),
      υποχρεωτική θα είναι η καταβολή παραβόλου 46.14 ευρώ.

      Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις νοσηλείας σε Δημόσιο νοσοκομείο
      υποχρεωτική θα είναι και η κατάθεση του σχετικού δικαιολογητικού.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Μπαρδάκη,
      ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας.
      Να είστε καλά, καλή συνέχεια

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα σας! Πάσχω από μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία εκ γενετής και εργάζομαι ως διοικητικός υπάλληλος σε Δήμο. Σε μερικούς μήνες συμπληρώνω 15 έτη υπηρεσίας και θέλω να ρωτήσω αν δικαιούμαι σύνταξη γήρατος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αν είστε μόνιμος, δηλαδή αν ανήκετε στο τακτικό προσωπικό των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

      Διαγραφή
    2. ανήκω στο τακτικό προσωπικό Δήμου,δηλαδή ΟΤΑ α' βαθμού!

      Διαγραφή
    3. Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 169 Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο, με τον τίτλο «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» των διατάξεων που ισχύουν για την απονομή των πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων:

      «Για τους υπαλλήλους οι οποίοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και για όσους πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, αρκεί δεκαπενταετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.»

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας !!!
    Θα ήθελα να υποβάλλω τα εξής 4 σχετικά σύντομα ερωτήματα:
    1) Λόγω Καρδιολογικών Παθήσεων το ΚΕΠΑ μου έδωσε ποσοστό 80% για κοινωνικές παροχες για μια τριετία η οποία λήγει σε 1,5 χρόνο. Δεδομένου το ότι η επανυποβολή για ανανέωση παίρνει 4-5 μήνες εγώ μπορώ να υποβάλλω αίτημα ανανέωσης πριν λήξει ή πρέπει να το κάνω μετά τη λήξη της?
    2) Ισχύει ότι δεν θα πληρώσω φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τα εισοδήματα του 2014 και αν ναι τι θα γίνει με το ποσό που μου έχουν ήδη παρακρατήσει από την εργασία μου ?
    3) Δικαιούμαι ΚΑΙ τη μείωση των 200 ευρώ που δικαιούνται όσοι έχουν 67% και άνω ?
    4) Ισχύει ότι λόγω ποσοστού 80% μετά την ανανέωση η ισχύς του χαρτιού θα είναι μόνιμη και δεν θα χρειάζεται ανανέωση ?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!

      1. Αίτημα ανανέωσης θα υποβάλλετε στην υπηρεσία που σας παρέχει την παροχή εφόσον λήξει η αρχική.

      2. Το ποσό που σας έχουν παρακρατήσει για το 2014 θα δηλωθεί στους παρακρατούμενους φόρους για να συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή να επιστραφεί αν δεν έχετε καθόλου φόρο.

      3. Ναι, αρκεί να έχετε βεβαίωση από το ΚΕ.Π.Α που να βεβαιώνει παθολογο-ανατομικό (ιατρικό) ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

      4. Όχι, δεν ισχύει.

      Διαγραφή
    2. Επειδή δεν κατάλαβα την απάντησή σας στο 1ο μου ερώτημα ή πιθανόν εγώ να μην το εξέφρασα σωστά. Η υπηρεσία που μου παρείχε τη βεβαίωση είναι το ΚΕΠΑ το οποίο μου έδωσε βεβαίωση με ιατρικό ποσοστό 80% η οποία έχει ισχύ μέχρι και τον Αύγουστο του 2016.
      Πρέπει να υποβάλω νέα αίτηση μετά τον Αύγουστο του 2016 ?
      Αν ναι λόγω της προβλεπόμενης καθυστέρησης και μέχρι να πάρω τη νέα βεβαίωση δεν θα ισχύει το 80% και πως θα μπορώ να το αποδεικνύω?

      Διαγραφή
    3. Απ΄ό,τι κατάλαβα θέλετε να πάτε με δική σας πρωτοβουλία να εξεταστείτε πριν λήξει η απόφαση ΚΕ.Π.Α που έχετε στα χέρια σας.

      Εκτός κι αν πρόκειται για περίπτωση επιδείνωσης ή εμφάνισης νέας πάθησης ή αν απαιτείται να προστεθούν στον φάκελό σας επί μέρους χαρακτηριστικά της πάθησής σας, επειδή απαιτείται για να δικαιούστε κάποια ειδική παροχή, όπως π.χ. απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, ΔΕΝ μπορείτε.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα σας! Είμαι 28 χρόνων, πασχω από κάποια ασθένεια κ μου δόθηκε γνωμάτευση απο τα ΚΕΠΑ με ποσοστο 85%. Επιπλέον παιρνω ένα επίδομα απο το ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ της τάξεως των €200 το μήνα, το οποίο κ ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2015. Για να ενταχθω στο προνοιακό επίδομα μου ειπαν οτι πρεπει να τελειώσει το επίδομα του ΟΑΕΔ. Μπορω να το διακοψω οικειοθελώς για να αρχίσω να παίρνω το επίδομα πρόνοιας;;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Υποθέτω πως ναι, εφόσον υποβάλλετε αίτηση διακοπής της χορήγησής του. Όμως θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι από την Πρόνοια θα σας χορηγήσουν αμέσως το προνοιακό επίδομα διότι, παρ΄όλο που θα έχετε διακόψει την παροχή από τον ΟΑΕΔ, θα εξακολουθείτε να εμφανίζεστε ως ΑΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ.

      Μεγάλη προσοχή λοιπόν!

      Διαγραφή
  62. ΓΕΙΑ ΣΑΣ .
    Έχω χαρακτηριστεί ΑΜΕΑ από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΣΤΙΣ 8/9/2009 με ποσοστό αναπηρίας 67% αορίστου χρόνου (χρόνιο νόσημα) σύμφωνα με το νόμο 2643/98.
    ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 1.5 ΕΤΟΣ . ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΩ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΚΕΠΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι, μπορείτε.
      Σύμφωνα με την Αριθμ. 47852/2416 18-12/2014 υπουργική απόφαση που καθορίζει τα δικαιολογητικά για τους διορισμούς βάσει του Ν.2643/98, εκτός από τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ (πριν από την 1/9/2011):

      «(i) Απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζονται η χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και το ποσοστό αναπηρίας του (επακριβώς προσδιορισμένο), το οποίο θα πρέπει να είναι 50% τουλάχιστον.
      Ευνόητο είναι ότι γίνεται δεκτή και απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στις περιπτώσεις που αυτή προσκομίζεται και βεβαιώνει χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και το ποσοστό αναπηρίας του
      (επακριβώς προσδιορισμένο), το οποίο θα πρέπει να είναι 50% τουλάχιστον.»

      Διαγραφή
  63. Καλημερα σας κύριε Μπαρδακη.Θαηθελα να σας ρωτήσω αν με συμφέρει να μετατρέψω την αναπηρική μου συνταξη σε συνταξη γήρατος .Εχω διαδοχική ασφάλιση σε ικα 2447 ημ. Στο δημόσιο 2438 και σε γερμανικό φορέα 2855.Εχω κλείσει τα 65χρονια στις29Μαιου 2014 και συνταξιοδοτούμενου απο τις 31/11/2010 με αναπηρική Περασα 4φορες κεπα με ποσοστα 67,80.67.και τέλος 67τοις εκατό με λήξη 31/10/2015.Μου λειπει δηλαδη ένας μήνας για να μετατραπεί η αναπηρικη μου συνταξη σε μόνιμη .Μπορω να κανω αίτηση για να μου παρατείνουν τη διαρκεια αναπηρίας για ενα μήνα διοικητικά η πρεπει να ξαναπεράσω παλι επιτροπή κεπα με ολα τα προβλήματα που σας ειναι γνωστά Τελος σας γνωστοποιώ οτι ειμαι ασφαλισμένος απο το 1979.Ευχαριστω εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Να ξέρετε ότι για σύνταξη γήρατος θα πρέπει να συμπληρώσετε τα 67 έτη στην ηλικία σας.
      Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού είναι ακριβώς ο ίδιος. Η μετατροπή της σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος συμφέρει μόνο όταν υπάρχει παράλληλος χρόνος απασχόλησης που θέλουμε να προσαυξήσει τη σύνταξη.
      Έχετε επίσης υπόψη ότι ο συνταξιούχος γήρατος δεν δικαιούται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας.
      Μετά τα τέλη Νοεμβριου 2015 κι εφόσον η σύνταξή σας δεν είχε διακοπεί θα μπορείτε να κάνετε αίτημα για μονιμοποίηση και λογικά θα σας περάσουν για μια ακόμα φορά από τα ΚΕ.Π.Α.
      Θα είναι και η τελευταία.

      Διαγραφή
    2. Επειδή όμως δεν μου είπατε ποια είναι η πάθησή σας, μπορεί να ειναι διαφορετικά τα πράγματα για εσάς και ίσως να μπορείτε να αυξήσετε το ποσό της σύνταξής σας αν την μετατρέψετε σε γήρατος όταν έρθετε στην ηλικία.
      Δείτε εδώ:
      https://www.ika.gr/gr/infopages/asf/pensions/ghratos_sub/ghratos_e1.cfm

      Διαγραφή
  64. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Επι πλεον σας αναφέρω οτι η πρωτη γνωμάτευση για αναπηρια ειχε διαρκεια απο 21/10/10 οταν δηλαδη εκανα τα δικαιολογητικα μου για αναπηρικη συνταξη, μεχρι 31/10/2011 .Ο Νοέμβριος δηλαδη 2010 ηταν ο τελαιυτεος μήνας εργασιας μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι για τη σύνταξη σας θεωρήθηκε ώς εναρκτήρια ημέρα η επόμενη αυτής που διακόψατε την απασχόληση, σωστά;

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα και συγχαρητήρια. Ήθελα να υποβάλω ένα ερώτημα : Έχω νοσηλευθεί στο ψνα δύο φορές λόγω τοξικομανίας. Τωρα είμαι στον οκανα και διαβάζοντας το ΦΕΚ για τα ποσοστά αναπηρίας βλέπω ότι εμπιμπτω σε πολλά ψυχολογικά νοσήματα. Ξέρετε μήπως πως προσμετρούνται τα ποσοστά? Πχ εξάρτηση 25%,υποτροπιάζουσα κατάθλιψη 30%κλπ
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας
      Μπορείτε να κατεβάσετε τον πίνακα με τα ποσοστά των αναπηριών από τον σύνδεσμο παρακάτω και να δείτε και τον τρόπο υπολογισμού των πολλαπλών αναπηριών.

      Στη σελίδα 23412 θα βρείτε τις Ψυχικές Διαταραχές.

      http://logistis-amea.blogspot.gr/2015/05/2012-word.html

      Διαγραφή
  67. καλησπέρα σας θέλω να ρωτήσω όσον αφορά το αναπηρικό επίδομα. H μητέρα μου πέρασε από επιτροπή πριν ένα χρόνο, το ποσοστό αναπηρίας που της βγάλανε είναι 80% έχω δώσει ότι χαρτιά μου ζήτησε η πρόνια και ότι χαρτιά μου είπε να φτιάξω και τώρα περιμένω να μου στήλει ένα οιδοποιητικό χαρτί γιατί και εκείνοι περιμένουν ένα χαρτί από το ικα, αν και μου είπε να πάω στο νατ να βγάλω ένα χαρτί ότι δεν λάμβανε κανένα εξωιδρυματικό επίδομα και μέχρι να το φτιάξω θα τους έχει απάντηση το ικα
    πήγα και ρώτησα στο ικα μετά από 4 μήνες αναμονής αν η πρόνοια τους έχει στείλει τίποτα και μου είπαν όχι
    ένα και από ta ερωτήματα μου είναι πόσο καιρό κάνει να βγει το επίδομα αναπηρίας? γιατί τρέχω από πέρυσι το καλοκαίρι, τη ακόμα θα χρειαστεί? θα χρειάστη να ξαναπεράσει από επιτροπή πάλι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχετε υποχρέωση να πηγαίνετε εσείς στο ΝΑΤ.
      Στο κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης που κάνει ο ενδιαφερόμενος στην Πρόνοια δηλώνει ότι δεν είναι ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α., Τ.Ε.Β.Ε, Ι.Κ.Α, λοιπά ταμεία και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

      Έχετε κρατήσει αριθμό πρωτοκόλλου για την αίτησή σας στην Πρόνοια;

      Διαγραφή
    2. Ναι εχω αριθμο πρωτοκολου, ηταν ασφαλισμενη στο ικα αλλα ειχε λιγα ενσυμα κ επερνε καποιο επιδομα για τεκνο, συνταξη δεν παιρνει.

      Διαγραφή
    3. Τότε θα σας έλεγα να κάνετε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη αναφέροντας το σημαντικό στοιχείο, αυτό που σας είπαν στο ΙΚΑ, ότι δεν έχουν λάβει υπηρεσιακό σημείωμα από την Πρόνοια ενώ έχουν περάσει τέσσερεις μήνες.

      Διαγραφή
  68. Καλησπερα σας.
    Περασα απο επιτροπη των ΚΕΠΑ για τριτη φορα (πρωτοβαθμια & δευτεροβαθμια) και πηρα 80% εφ ορου ζωης.Κατεθεσα τα χαρτια μου για συνταξη αναπηριας εφοσον πληρω τις προυποθεσεις.
    Γνωριζετε να μου πειτε , ποσο καιρο θα κανει να βγει η συνταξη ; εννοειετε στο περιπου.Στα κεντρικα του ΙΚΑ (νικηφορου) που καταθεσα , δεν γνωριζαν να μου απαντησουν.

    ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας,
    Κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καλησπερα και συγχαρητηρια για τις πολυτιμες πληροφοριες..Είμαι ασφαλισμένη στον ογά και πέρασα κεπά με ποσοστο 67% έχοντας σπαστική παραπάρεση+ορθοκυστικες διαταραχες που οφείλεται στην ΣΚΠ εκτός απο την σύνταξη αναπηρίας δικαιούμαι και το εξωιδρυματικό επίδομα;Στο ίκα ξέρω παρόμοια περίπτωση με την δικιά μου που πήρε το εξωιδρυματικό,ξέρετε αν αλλαζει κατι με τον ογα.Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα σας.
      Ο ασφαλισμένος ή συνταξιούχος του ΟΓΑ δικαιούται και το εξωιδρυματικό επίδομα εφόσον έχει παραπάρεση/παραπληγία από 67% και άνω.
      Εφόσον πληρείτε και τις λοιπές ασφαλιστικές προϋποθέσεις (προηγούμενη απασχόληση) τότε το δικαιούστε.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση και συγνωμη για το αργα της ωρας..Το μονο που με προβληματιζει είναι ότι τα κεπα στην αποφαση αναφέρουν μονό το ποσοστό και δεν λένε κατι για το εξωιδρυματικό,ποιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι διαπιστωθηκαν οι παρακατω παθήσεις κατα βαθμο και βαρύτητα:Σπαστικκη παραπαρεση αποτοκος ΣΚΠ ορθοκυστικες διαταραχες υπο αγωγη με ιντερφερονη. ΚΕΒΑ:23421 και αναφερει ότι απο απο ανωτερω προκυπτει οτι το συνολικο ποσοστο ανερχεται στα 67%.Δεν έπρεπε να διευκρινίζουν τον ποσοστο στην παραπάρεση..Στο ογά πάντως πληρώ όλες τις προυποθέσεις για συνταξή.Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Στο ίντερνετ δεν υπάρχει επιτρεπόμενο ή μη ωράριο, έτσι δεν είναι;

      Όταν κάνατε αίτηση εξέτασης από το ΚΕ.Π.Α σημειώσατε ότι ήταν και για το εξωιδρυματικό;

      Λογικά θα χρειαστεί να διευκρινιστεί και το ποσοστό της παραπάρεσης.

      Διαγραφή
  70. καλησπερα σας κυριε Μπαρδακη.ειμαι 38 ετων,με πατερα ΑΜΕΑ 71 ετων,ο οποιος λαμβανει επιδομα παραπληγιας ΙΚΑ απο το 2003.στα τελη του 2015,θα περασει παλι απο επιτροπη για την παραταση του επιδοματος του.
    Α.η παθηση του ειναι η οστεοψαθυρωση.μπορει να παραταθει δια βιου το επιδομα;
    Β.εχει αναγκη επι 24 ωρου βασεως απο ατομο να τον προσεχει.τον προσεχω εγω(ειμαι απο το 2010 ανεργος-η μητερα μου εχει πεθανει το 2007).μπορω να διεκδικησω απο το ΙΚΑ καποιο βοηθημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Προφανώς με την οστεοψαθύρωση αναφέρεστε σε ένα από τα είδη παθήσεων της ατελούς οστεογένεσης.
      Απ΄όσο μπορώ να δω στον πίνακα με τις 43 παθήσεις αναφέρεται μόνο η αρθρογρύπωση. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχουν οι ειδικοί ιατροί της υγειονομικής επιτροπής που θα εξετάσουν τον πατέρα σας.
      Για το βοήθημα που με ρωτάτε, πολύ φοβάμαι ότι δεν προβλέπεται κάτι από το ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα σας, είμαι μισθωτός Μηχανικός με ΠΛΗΡΗ ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ (νέο ασφαλιστικό) για 15 χρόνια.
    Παράλληλα με τη συγκεκριμένη εργασία και για μια περίοδο 2 ετών εργάστηκα ΚΑΙ σε άλλους εργοδότες όπου και πήρα συνολικά 416 ένσημα ΙΚΑ.
    Λόγω ενός προβλήματος υγείας πέρασα από ΚΕΠΑ και πήρα ποσοστό 80%.
    Πρώτος αλλά και τελευταίος φορέας ασφάλισης είναι το ΤΣΜΕΔΕ και τα ένσημα του ΙΚΑ ήταν ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.
    Μπορώ να αιτηθώ πλήρη σύνταξη λόγω του 80% από το ΙΚΑ ?
    Μπορώ να αιτηθώ πλήρη σύνταξη λόγω του 80% από το ΤΣΜΕΔΕ ?
    Τα ένσημα του ΙΚΑ παίζουν καποιο ρόλο στη σύνταξη που θα μου δώσει κάποια στιγμή το ΤΣΜΕΔΕ ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Φαίνεται ότι βγαίνετε σε σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ με το πλήρες ποσό της σύνταξης αναπηρίας. Αν έχω καταλάβει καλά η αναπηρία επήλθε κατά τη διάρκεια της ασφάλισης.
      Η παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ μάλλον δεν θα παίξει κανένα ρόλο διότι τα ένσημα είναι πολύ λίγα.
      Άλλωστε δεν μιλάμε για διαδοχική ασφάλιση, αλλά για παράλληλη.

      Διαγραφή
    2. Ναι η αναπηρία επήλθε κατά τη διάρκεια ασφάλισης !!!
      Όταν λέτε "ΠΛΗΡΕΣ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ" εννοείτε ότι παίρνω σύνταξη αναπηρίας σαν να έχω διανύσει 37 έτη ασφάλισης ???
      Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας !!!

      Διαγραφή
    3. Οχι. Όμοια με τη σύνταξη της 35ετίας βγαίνουν πολύ συγκεκριμένες παθήσεις σε πλήρη σύνταξη ΓΗΡΑΤΟΣ με τις ειδικές διατάξεις του Ν.612/77 και με 4.050 ένσημα.

      Διαγραφή
    4. Δείτε εδώ τις περιπτώσεις για τη σύνταξη γήρατος με τις ειδικές διατάξεις του Ν.612/77

      http://logistisamea.blogspot.gr/2014/08/blog-post_62.html

      Διαγραφή
    5. Οπότε τι εννοείτε όταν λέτε "ΠΛΗΡΕΣ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ" δεδομένου ότι μιλάμε για το ΤΣΜΕΔΕ και για ποσοστό αναπηρίας 80% ???
      Ο πίνακας υπολογισμού της κύριας σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ έχει ποσά από 15 έτη μέχρι και 45 έτη και είναι αυτός:
      http://www.tsmede.gr/Portals/0/My%20Files/%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%91%20%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82%20%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7%CF%82.pdf
      Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας !!!

      Διαγραφή
    6. Ως πλήρες ποσό εννοώ το 100% του ποσού της σύνταξης αναπηρίας που προβλέπεται σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης.
      Στη δική σας περίπτωση, που είναι με 15 έτη ασφάλισης, προβλέπεται ποσό 458,53 ευρώ. Αν είχατε ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% θα λαμβάνατε μειωμένο αυτό το ποσό επειδή έτσι προβλέπει ο νόμος για τις συντάξεις αναπηρίας.
      Σας ευχαριστώ πολύ για τον πίνακα, δεν τον είχα υπόψη μου κι απ΄ό,τι βλέπω το ΤΣΜΕΔΕ δεν σταματάει στα 35 χρόνια όπως τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

      Διαγραφή
    7. Με καλύψατε πλήρως και σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά !!!
      Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας !!!

      Διαγραφή
  72. καλησπέρα....ηθελα να σας ρωτησω..κριθηκα από κεπα 67 τοις εκατο αναπηρια.εχω 11χρονια ενσημα ικα και 2 ανηλικα παιδια.εχω ρευματοειδή αρθροιτιδα βαριας μορφης..είμαι 33 ετων. για να κανω συνταξη για αναπηρικη ,ξερω δικαιούμαι το 75 τοις εκατο.θα μπορουσα να κανω και επιπλέον αναγνωριση πλασματικών χρονων από τη σχολη που τελειωσα;;;τωρα είμαι ταμειο ανεργιας.για να αυξησω το ποσο της συνταξης...ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας. Όχι, η σύνταξη αναπηρίας απαιτεί αριθμό εργάσιμων ημερών, πραγματικής εργασίας δηλαδή.

      Διαγραφή
    2. αργοτερα θα μπορουσα να παρω πληρη ,αν είμαι συνεχομενα σε αναπηρικη συνταξη επι 9-10 χρονια;;;δηλαδη αυτά που δικαιολογουν όταν καποιος είναι σε συνταξη....οποτε ασχετα αν τωρα θα παρω το 75 τοις εκατο,μετα από καποια χρονια να προστεθουν και τα υπολοιπα ενσημα;;επισης διαιουμαι επικουρικη συνταξη;;κι αν ναι κάθε ποτε διδεται;;;

      Διαγραφή
    3. Θα μπορέσετε να προσθέσετε ένσημα στη σύνταξή σας στο μέλλον αν παράλληλα με τη σύνταξη αναπηρίας απασχολείστε (εάν βέβαια μπορέσετε να αποφύγετε τη διακοπή της σύνταξης), καθώς επίσης αν μετατρέψετε τη σύνταξη αναπηρίας σε γήρατος.

      Προς γενική ενημέρωση, αυτό το δεύτερο δεν ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

      «Κατ' εξαίρεση, δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος:

      - των τυφλών,
      - παρα-τετραπληγικών,
      - πασχόντων από μεσογειακή αναιμία,
      - σκλήρυνση κατά πλάκας,
      - των νεφροπαθών,
      - αιμορροφιλικών,
      - υποβληθέντων σε μεταμόσχευση μυελού των οστών,
      - ακρωτηριασμένων κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο. »

      Διαγραφή
    4. οποτε εγω με ρευματοειδη αρθροιτιδα θα μπορεσω να παρω γηρατος.επισης σε 3 χρονια που με την αναπηρικη συμπληρωνω τα 15 χρονια,μπορω να κανω αιτηση για πληρη;;;εφόσον συνεχιζω να εχω 65 τοις εκατο..η μονο αν μου εδιναν πανω από 80 τοτε θα μπορουσα;;;

      Διαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/